Bakalie, czyli suszone owoce, a także orzechy to świetne zamienniki innych, zdecydowanie mniej zdrowych słodkich i słonych przekąsek. Produkty te zawierają w swoim składzie cenne składniki odżywcze, bardzo potrzebne w naszej codziennej diecie. Można spożywać je samodzielnie lub dodawać do różnego typu dań i deserów. Warto jednak pozyskiwać je z dobrego źródła, aby mieć pewność, że poza korzystnymi dla zdrowia organizmu witaminami i minerałami nie zawierają żadnych szkodliwych substancji chemicznych.
Dlaczego warto jeść bakalie i orzechy?
Suszone morele, śliwki czy żurawina to tylko kilka produktów reprezentujących bakalie, czyli pozbawione wody owoce. W procesie suszenia tracą one jedynie wodę, dzięki czemu można przechowywać je znacznie dłużej niż owoce świeże. Bakalie zachowują wszystkie wartości odżywcze owoców, czyli witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty. Ich zawartość w stosunku do wagi jest jednak znacznie wyższa niż w przypadku owoców świeżych, co oznacza, że kilka gramów suszonych owoców pod względem wartości odżywczych może dorównać nawet kilku kilogramom owoców świeżych.
Z kolei orzechy - pekan, włoskie, laskowe czy pistacjowe - to przede wszystkim doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych między innymi za pracę układu odpornościowego czy zdrowy wygląd skóry. Każdy rodzaj orzechów zawiera również cenne minerały i witaminy, w tym przede wszystkim witaminy z grupy B, wspierające pracę mózgu i układu nerwowego.
Jak włączyć bakalie i orzechy do swojej diety?
Warto pamiętać, że chociaż bakalie i orzechy są bardzo zdrowe, to są też jednocześnie stosunkowo kaloryczne - bakalie z uwagi na zawartą w nich fruktozę, a orzechy z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Mimo to, nawet osoby na diecie, odchudzające się i uprawiające sport nie muszą z nich rezygnować. Wystarczy jedynie ograniczyć ilość spożywanych bakalii i orzechów do kilku sztuk dziennie.
Bakalie i orzechy można jeść samodzielnie - jako przekąskę spożywaną podczas nauki, w trakcie oglądania telewizji czy w przerwach pomiędzy posiłkami. Z pewnością będzie to zdrowsza dla organizmu alternatywa, w porównaniu do chipsów, cukierków czy innego typu przekąsek. Bakalie mogą zastąpić cukier czy miód w wypiekach i deserach. Dotyczy to zwłaszcza suszonych fig, często wykorzystywanych jako źródło słodyczy w batonach energetycznych. Z kolei zmiksowane orzechy stworzą pyszny i bardzo zdrowy krem do smarowania kanapek, znacznie lepszy niż ten dostępny na sklepowych półkach.
Bakalie dodajemy przede wszystkim do ciast i pieczywa, ale również jako zdrowa przekąska. Orzechy również nie występują jedynie w jednej wersji smakowej. Migdały wykorzystuje się do ciast i do sałatek, pistacje do lodów i kremów, a orzechy brazylijskie do pysznego domowego pesto z makaronem. Z obu tych produktów można stworzyć także zdrowsze wersje batoników, muesli czy tak zwanych kulek mocy (ze zmiksowanych bakalii i orzechów).
Orzechy Bakalie Grzyby
Goji 100g Provita
9,99
Migdały 500g Provita
36,99