Orzechy piniowe to nasiona niektórych gatunków sosny. Najczęściej pochodzą z sosny pinia, występującej głównie w północnych częściach krajów śródziemnomorskich oraz na południowych brzegach Morza Czarnego.
Orzechy piniowe mają delikatny, słodko-kwaśny smak, w którym wyczuwalny jest sosnowy aromat.
Charakteryzują sie wysoką zawartością białka oraz magnezu, cynku i witamin E, C i B1 oraz wielu innych składników odżywczych.
Orzeszki piniowe dodaje się do pesto i wielu wytrawnych dań, do sosów oraz sałatek, ale także do ciast i innych deserów.
Składniki: orzeszki pini.
Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, dwutlenku siarki i sezamu.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 2953 kJ/715 kcal
Tłuszcz : 68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 4,9 g
Węglowodany : 9,4 g
w tym cukry : 3,6 g
Białko : 14 g
Sól : 0,005 g
Waga: 50g