Wege mięso
Wielu wegetarian oraz wegan szuka odpowiedników mięsa, które smakiem oraz konsystencją będą przypominać ten właśnie produkt. Jednakże nie musisz być osobą, która całkowicie zrezygnowała ze spożywania mięsa, aby spróbować, lub nawet wprowadzić do codziennej diety, mięso roślinne! Producenci oferują szeroką gamę produktów roślinnych, które będą smakować i wyglądać jak zwierzęce mięso.
Mięso roślinne to substytut mięsa zwierzęcego, przygotowane w całości ze zdrowych i naturalnych składników. W całości organiczne jest przygotowywane bez udziału zwierząt, czyniąc je przyjaznym środowisku oraz cruelty-free. Ponadto, producenci dokonują wszelkich starań, aby ich produkty pod względem składników odżywczych były jak najbardziej zbliżone do tych pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu osoby rezygnujące z mięsa nie muszą głowić się, jak zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią ilość składników, które są dostarczane przez mięso.
Roślinne mięso jest przygotowywane ze składników takich jak białko roślinne czy soja. Aby oddać cechy charakterystyczne mięsa, niektórzy producenci używają także ekstraktu z drożdży oraz mieszanki specjalnie dobranych przypraw. Nadają one charakterystyczny dla mięsa smak i soczystą teksturę. Kolor uzyskiwany jest przy pomocy barwników, dla przykładu ekstraktu z buraka. Te wszystkie składniki czynią mięso roślinne zdrowszym od mięsa zwierzęcego. Pozwala ono znacząco zredukować szkodliwy cholesterol oraz sód, zachowują przy tym odpowiednią ilość białka. Jako że jest przygotowane z roślin, zapewnia witaminy, minerały i inne składniki, które mięso zwierzęce nie zawiera. Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby takie jak nadciśnienie czy choroba sercowo-naczyniowa. Może pomagać także w zachowaniu odpowiedniej wagi, gdyż statystycznie zawiera mniej kalorii od zwykłego mięsa. Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, warto zastanowić się nad rezygnacją z wysoko przetworzonych produktów mięsnych i zastąpić je właśnie o wiele zdrowszym i przyjaznym środowisku mięsem roślinnym. Dzięki temu będziesz wiódł życie nie tylko zdrowsze, ale także przyjaźniejsze środowisku — przygotowanie roślinnego mięsa nie wymaga zabicia żadnego zwierzęcia.
Dzięki roślinnemu mięsu możliwe jest stworzenie takich produktów jak wegański bekon, kiełbaski, kurczak w różnych smakach, pasztet oraz szynka. Praktycznie nie do różnienia pod względem smaku, zapachu i tekstury są idealnym zamiennikiem produktów stworzonych z prawdziwego mięsa. Producenci dbają, aby ich produkty były najwyższej jakości, dlatego też wiele osób po ich spróbowaniu nie zauważa różnicy pomiędzy roślinnym mięsem a tym odzwierzęcym, bądź nawet ceni bardziej walory smakowe tych produktów roślinnych. Nie jedząc produktów odzwierzęcych, nie musisz rezygnować z pysznych potraw przygotowywanych z użyciem mięsa, jak burgery, smażone kiełbaski czy jajecznica z dodatkiem boczku. Przygotowane przy użyciu mięsa roślinnego, będą niewątpliwie zdrowsze i tak samo pyszne. Jest to niewątpliwie rewolucyjny wynalazek ludzkości!
Plantway ku*czak indian curry 160g
11,9911,99