Daktyle wykorzystywane są od około 5-6 tysięcy lat. Uprawiane są w gorącym i suchym klimacie. Drzewo może wydawać owoce przez około 80 lat. W Polsce traktuje się je raczej jako owoce deserowe, dodawane do ciast i deserów lub spożywane jako słodka przekąska, ale ich wartości są doceniane w krajach azjatyckich, gdzie używane są od wieków.
Owoce zawierają dużą ilość węglowodanów, które nie wymagają trawienia i są od razu wchłaniane przez organizm. Z tego względu są polecane osobom, które zużywają dużo energii w szybkim czasie, np. amatorom sportów. Ze względu na fakt, że nie zawierają cholesterolu oraz mają bardzo niską zawartość tłuszczy są polecane zarówno osobom odchudzającym się, jak i młodzieży oraz osobom dorosłym i starszym. Zawierają witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witaminę E, minerałów, PP i A oraz i minerały: wapń, sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk i fosfor.
Daktyle są niesiarkowane :)
Składniki: 100% suszone daktyle niesiarkowane.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1465 kJ/350 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany : 83 g
Cukry : 65 g
Błonnik : 7,5 g
Białko : 2,5 g
Sól : 0 g
Kraj pochodzenia: Iran.
Waga: 400g