Pasta daktylowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można spożywać bezpośrednio lub dodawać np. do koktajli, napojów proteinowych, jako nadzienie do ciast lub sosów BBQ czy chutney. Dzięki słodkiemu smakowi świetnie komponuje się z poranną owsianką, masłem orzechowym czy surowymi ciasteczkami. Jest także podstawowym surowcem do produkcji wegańskich słodyczy i smakołyków, np. domowych naleśników. Spróbuj też dodać do dżemu.
Składniki: 100% daktyle.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1200 kJ / 287 kcal;
tłuszcze: 0,1 g;
nasycone kwasy tłuszczowe: 0,01 g;
węglowodany: 69 g;
cukry: 69 g;
białko: 2,5 g;
błonnik: 7,5 g;
sól: 0,02 g.
Kraj pochodzenia: Tunezja.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze do 8°C.