Napój z żółtego grochu Sproud to wyrób, który cieszy się dobrą opinią wśród zwolenników żywności ekologicznej. Zawdzięcza ją między innymi produkcji opartej na surowcu pochodzącym z francuskich plantacji, na których z wielką pieczołowitością dba się o przyjazny dla środowiska i w pełni bezpieczny dla organizmu człowieka proces uprawy roślin. Właściciele plantacji, aby podnieść wydajność produkcji żółtego grochu, nie używają żadnych szkodliwych dla ludzkiego zdrowia wspomagaczy chemicznych. Bazują wyłącznie na naturalnych metodach uprawy roślin. Są to uprawy całkowicie wolne od GMO.
Napój z żółtego grochu Sproud polecany jest - jako doskonała alternatywa dla mleka krowiego - przede wszystkim osobom z nietolerancją laktozy, u których spożycie klasycznego mleka może powodować całą gamę przykrych objawów ze strony przewodu pokarmowego: nudności, dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia czy biegunki. Roślinny napój Sproud jest również odpowiedni dla chorych na celiaklię i pozostających na diecie bezglutenowej, jego skład jest bowiem całkowicie pozbawiony glutenu. Oprócz tego produkt ma niski indeks glikemiczny, zatem jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego dla osób z cukrzycą typu II, wahaniami poziomu glukozy we krwi lub jej nietolerancją. Napój mleczny z grochu to także doskonała propozycja dla wegan, którzy chcieliby zastąpić mleko krowie jego roślinnym odpowiednikiem, ale ze względu na nietolerancje pokarmowe nie mogą spożywać mleka sojowego czy wytwarzanego z orzechów.
Napój z żółtego grochu Sproud można wykorzystać nie tylko jako dodatek do śniadania. Może być ono również składnikiem smakowitych poobiednich deserów czy dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy. To rozwiązanie, które coraz częściej proponowane jest klientom modnych kawiarni. Dzięki napojowi Sproud można je wypróbować w warunkach domowych. Mleko z żółtego grochu warto także pić samo - szklanka schłodzonego napoju dostarczy orzeźwienia w upalne dni, a po wysiłku fizycznym pomoże się zregenerować i odbudować siły witalne organizmu
Składniki:
Woda, białko grochu (2,5%), syrop z agawy, olej rzepakowy, fosforan dipotasowy, węglan wapnia, fosforan wapnia, bezglutenowy olej owsiany, sól, witamina B12, ryboflawina (B2) i witamina D2.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 142 kJ/34 kcal
Tłuszcz : 2,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,2 g
Węglowodany : 2,0 g
w tym cukry : 2,0 g
Błonnik : - g
Białko : 2,0 g
Sól : 0,2 g
Pojemność: 1L