Makaron bezglutenowy to produkt polecany przede wszystkim chorym na celiaklię, z innymi dolegliwościami, w przebiegu których występuje nietolerancja glutenu, oraz uczulonym na tę mieszaninę białek. Dzięki wyeliminowaniu pszenicy jako głównego składnika wyrobu jest on w pełni bezpieczny dla zdrowia osób, które z uwagi na zawartość w zbożu glutenu nie powinny spożywać produktów pszennych. Za sprawą wyrobu marki Glutenex alergicy czy pacjenci z chorobą trzewną mogą bez żadnych obaw delektować się smakiem dań na bazie tego makaronu.
Makaron Glutenex wytwarzany jest z mąki kukurydzianej, która stanowi najpopularniejszą alternatywę dla mąki pszennej. Pod względem walorów smakowych wyrabiany z niej produkt w niczym nie ustępuje makaronom na bazie mąki z pszenicy. Ci, którzy uwielbiają tradycyjne makarony, ale ze względu na zawarte w nim naturalne białko nie mogą go spożywać, powinni chętnie sięgać po ten produkt, gdyż smakiem bardzo przypomina on makaron wykonany ze zboża pszenicznego. Ponadto ma wiele walorów zdrowotnych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, reguluje poziom glukozy we krwi oraz - hamując wchłanianie cholesterolu - jest sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Makaron na bazie kukurydzy stanowi także bogate źródło witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Oprócz tego dostarcza niezbędne do prawidłowej pracy organizmu minerały: potas, magnez, żelazo czy fosfor.
Makaron ma kształt muszelki i apetyczną złocistą barwę. Może być doskonałym dodatkiem do zupy pomidorowej, grzybowej , kalafiorowej czy innych wywarów warzywnych. Zadowoli osoby na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej. Produkt ten polany sosem bolognese w wersji wege, jogurtowo-czosnkowym czy z dodatkiem sosu z rukoli i słonecznika w formie pesto doskonale sprawdzi się jako sycące danie obiadowe. Makaron można podawać również na słodko - ze śmietaną, twarogiem, truskawkami, jagodami lub innymi owocami.
SKŁADNIKI:
mąka kukurydziana (100 %).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do osolonej gotującej się wody wrzuć makaron (1 litr wody na 100 g makaronu). Gotuj 11 - 13 minut. Odsącz makaron i użyj według ulubionego przepisu.
Buon Appetito!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1476 kJ/348 kcal
Tłuszcz: 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 76 g
w tym cukry: 0,5 g
Błonnik: 1,3 g
Białko: 7,8 g
Sól: 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SOJĘ
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu