Zakwas został wyprodukowany z pełnoziarnistej mąki żytniej z ziaren pochodzących z upraw ekologicznych i nie zwiera żadnych sztucznych dodatków. Niezbędny do wyrobu naturalnego pieczywa.
Składniki: 100% mąka żytnia BIO.
Opakowanie starcza na 3 chleby przygotowane wg. poniższego przepisu.
Sposób użycia: 0,4kg żytniej mąki, 400ml wody, 1 czubata łyżka (do zupy) zakwasu zmieszać i zostawić, aby zaczęło "pracować" - najlepiej przez całą noc. Dodać 100ml letniej wody , zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce (około 40 st. C). Po 3 godzinach nastąpi burzliwa fermentacja. Wówczas dodajemy 1kg mąki (rodzaj wedle uznania np.: pszennej, żytniej, orkiszowej lub mieszanek tych mąk - wedle uznania), 2 łyżeczki soli, przyprawy i nasiona - według uznania. Formujemy bochenek chleba lub przekładamy ciasto do nasmarowanej formy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 20 min w temp. 250 st. C, potem dopiekamy 15-20 min w temp. 180 st. C.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1413 kJ/334 kcal
Tłuszcz : 1,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,5 g
Węglowodany : 52 g
w tym cukry : 1 g
Błonnik : - g
Białko : 11 g
Sól : <0,01 g