Drobniutkie płatki przypominające tartą bułkę, z drożdży nieaktywnych, są naturalnym źródłem witamin z grupy B (duże ilości witaminy B1, B2, B3 i B8), H i D oraz mikroelementy, w tym chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen oraz cynę. Ponadto ich składnikiem są aminokwasy, a także nuklepoproteiny i enzymy.
Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób.
Nadają potrawom lekko serowy posmak. Mogą być dodawane do zup, sosów, pasztetów, a także sałatek, kanapek i musli.
Dzięki zawartości dużych ilości łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, przyspieszający procesy regeneracji, wzmacniają system odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy. Przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie korzystnie oddziałują na skórę, paznokcie i włosy.
Nie wolno konsumować żywych drożdży, gdyż przeprowadzają w jelitach fermentację, co objawia się problemami trawiennymi, dlatego oferujemy Państwu drożdże nieaktywne.
Składniki: płatki drożdżowe suszone.
Wartość odżywcza (na 100g produktu)
Energia : 1405 kJ/335 kcal
Tłuszcz : 5,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,75 g
Węglowodany :14,0 g
w tym cukry : 9,0 g
Błonnik : - g
Białko : 49,0 g
Sól : 0,5 g
Waga: 150g