Płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne) 150g PROVITA
Płatki drożdżowe nieaktywne są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. To drobniutkie płatki przypominające tartą bułkę, z drożdży nieaktywnych, są naturalnym źródłem witamin z grupy B (duże ilości witaminy B1, B2, B3 i B8), H i D oraz mikroelementy, w tym chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen oraz cynę. Ponadto ich składnikiem są aminokwasy, a także nuklepoproteiny i enzymy.
Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Pod względem żywieniowym płatki drożdżowe są wartościowym produktem spożywczym. Polecane są do spożywania dla wegetarian oraz wegan. Spożywanie ich przeciwdziała chronicznemu zmęczeniu oraz pomaga w regulowaniu snu.
Nadają potrawom lekko "serowy" posmak. Mogą być dodawane do zup, sosów, pasztetów, a także sałatek, kanapek i musli. Sprawdzą się także do wytrawnych ciast, muffinek oraz tarty warzywnej. Z powodzeniem mogą także zastąpić sól kuchenną. Możesz traktować je także jako suplement diety i zjadać codziennie po jednej łyżce, popijając wodę. Możesz dodać je także do ulubionego jogurtu mleczno-owocowego lub z domową granolą.
Dzięki zawartości dużych ilości łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, przyspieszający procesy regeneracji, wzmacniają system odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy. Przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie korzystnie oddziałują na skórę, paznokcie i włosy. Jakie jeszcze dają korzyści zdrowotne? Pomagają w regulowaniu cholesterolu we krwi, wspomagają układ sercowo-naczyniowy, ale także działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Nie wolno konsumować żywych drożdży, gdyż przeprowadzają w jelitach fermentację, co objawia się problemami trawiennymi, dlatego oferujemy Państwu drożdże nieaktywne. Płatki drożdżowe nieaktywne nie są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą zdolność fermentacji. To powoduje, że po spożyciu nie wywołują nieprzyjemnych dolegliwości. Płatki drożdżowe nieaktywne mogą spożywać także kobiety, które są w ciąży, ponieważ mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oraz rozwój płodu. Są źródłem żelaza, dlatego zmniejszają ryzyko anemii, która może być przyczyną wielu powikłań m.in. przedwczesnego porodu, poronienia, nieprawidłowej czynności skurczowej macicy. Bogate są także w foliany, dlatego ich spożywanie zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej. Można podawać je także dzieciom, ponieważ jest to produkt istotny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Płatki drożdżowe nieaktywne są produktem ekologicznym, który jest uzyskiwany wskutek obróbki drożdży nieaktywnych z wykorzystaniem glukozy zawartej w melansie buraczanej albo trzcinowej.
Składniki: płatki drożdżowe suszone, 7% ekstrakt słodowy jęczmienny.
Koniecznie wybierz płatki zbożowe w naszym sklepie online. Zadbaj o swoje zdrowie i swoich bliskich. Czy chcesz włączyć inne produkty ekologiczne do swojej diety? Zapoznaj się z pozostałymi produktami dostępnymi w ofercie naszego sklepu
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia :1445 kJ/345 kcal
Tłuszcz : 4,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,6 g
Węglowodany : 9 g
Cukry : 9 g
Białko : 47 g
Sól : 0,5 g
Pakowano w zakładzie, w którym przetwarza się zboża.
Waga: 150g