Pav Bhaji Masala to przyprawa do past i nadzień warzywnych. Jest stosowana także do pasztetów z soi i soczewicy. Z powodzeniem można ją także wykorzystać do doprawiania różnych dań, np. duszonych warzyw. Uwaga - ostra w smaku!
Składniki: kolendra, chilli, kminek rzymski, mango, kardamon, czarny pieprz, sól, koper włoski, cynamon, imbir, liście laurowe, goździki, anyż, kminek zwyczajny, gałka i kwiat muszkatołowy.
Wyprodukowano w Indiach, przyprawa nie była nigdzie przepakowywana.
Przyprawy są o wiele bardziej aromatyczne i intensywne w smaku i zapachu, niż znane nam z polskich sklepów.
Bombajski Pav Bhaji:
ugotowane ziemniaki (200g) obrać i pokroić w kostkę. Ugotować 150g obranych warzyw, np. marchew, kalafior, fasolka szparagowa itp. W głębokim rondlu prażyć na tłuszczu rozdrobnioną czerwoną cebulę (100g). Dodać grubo pokrojone pomidory (100g), sól i Pav Bhaji Masala (15g). Następnie dodać wcześniej ugotowane warzywa, pół szklanki wody, postawić na ogień i rozcierać składniki na papkę przez około 10 min. Podawać z pieczywem. Można zapiec.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1167 kJ/279 kcal
Tłuszcz : 12,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 31,2 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : 18,6 g
Białko : 11,6 g
Sól : 8,0 g
waga: 100g