Karob jasny 400g PROVITA
Karob, czyli chleb świętojański, to jadalny owoc wiecznie zielonego chleba świętojańskiego pochodzącego z basenu Morza Śródziemnego. Strąki chleba świętojańskiego są suszone w bezpośrednim świetle słonecznym przez okres do kilku miesięcy.
Różnica między ciemnym a jasnym proszkiem polega na metodzie przetwarzania. Standardowa procedura produkcyjna polega na mieleniu prażonych strąków chleba świętojańskiego bez nasion, co daje ciemny proszek. W przypadku jasnych, nieprażone strąki są mielone. Jest też różnica w użytkowaniu. O ile ciemny ma bardziej intensywny kolor, aromat i smak i jest szczególnie odpowiedni do przygotowywania zimnych i gorących napojów, podobnie jak kakao, o tyle jasny proszek jest częściej używany do pieczenia. Nie jest to jednak regułą i zależy od indywidualnego gustu.
Karob jest generalnie stosowany w podobny sposób jak proszek kakaowy, ale jest naturalnie słodszy, ma niższą zawartość tłuszczu, a jego skład odżywczy jest również interesujący. Nie zawiera również kofeiny.
Wypróbuj go podczas przygotowywania lukru lub polewy, surowych ciasteczek, słodkich smarowideł lub puddingu z chleba świętojańskiego. Podczas pieczenia smak klasycznych brownie, muffinek i ciasteczek staje się wyjątkowy.
Składniki: karob w proszku.
Wartość odżywcza na 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1529 kJ / 365 kcal;
tłuszcz: < 4 g;
nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g;
węglowodany: 84 g;
cukry: 28 g;
białko: 5,1 g;
sól: 0,02 gr.
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.