Do darmowej dostawy brakuje
Odbiór osobisty

Karob jasny 400g PROVITA

(0) opinii
8594034796005

Karob jasny 400g PROVITA

6,99
Większe zakupy to wyższy rabat
Opis produktu

Karob jasny 400g PROVITA

 

Karob, czyli chleb świętojański, to jadalny owoc wiecznie zielonego chleba świętojańskiego pochodzącego z basenu Morza Śródziemnego. Strąki chleba świętojańskiego są suszone w bezpośrednim świetle słonecznym przez okres do kilku miesięcy.

Różnica między ciemnym a jasnym proszkiem polega na metodzie przetwarzania. Standardowa procedura produkcyjna polega na mieleniu prażonych strąków chleba świętojańskiego bez nasion, co daje ciemny proszek. W przypadku jasnych, nieprażone strąki są mielone. Jest też różnica w użytkowaniu. O ile ciemny ma bardziej intensywny kolor, aromat i smak i jest szczególnie odpowiedni do przygotowywania zimnych i gorących napojów, podobnie jak kakao, o tyle jasny proszek jest częściej używany do pieczenia. Nie jest to jednak regułą i zależy od indywidualnego gustu.

Karob jest generalnie stosowany w podobny sposób jak proszek kakaowy, ale jest naturalnie słodszy, ma niższą zawartość tłuszczu, a jego skład odżywczy jest również interesujący. Nie zawiera również kofeiny.

Wypróbuj go podczas przygotowywania lukru lub polewy, surowych ciasteczek, słodkich smarowideł lub puddingu z chleba świętojańskiego. Podczas pieczenia smak klasycznych brownie, muffinek i ciasteczek staje się wyjątkowy.

Proszek z chleba świętojańskiego, zwany również mąką chleba świętojańskiego, jest alternatywą dla kakao w proszku.
Jest on wytwarzany z wysuszonych, prażonych strąków drzewa karobowego i wygląda bardzo podobnie do kakao w proszku. Karob w proszku jest często stosowany jako naturalny słodzik w wypiekach. Jest słodki i ma wyjątkowy smak.
Korzyści zdrowotne i wartości odżywcze:
1.Naturalnie niskotłuszczowy.
Karob w proszku praktycznie nie zawiera tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie niskotłuszczowej, karob w proszku jest dobrym rozwiązaniem. Należy jednak pamiętać, że zawiera on więcej cukru i węglowodanów niż kakao w proszku.
Zaledwie 2 łyżki stołowe karobu w proszku zawierają 6 gramów cukru, czyli około 1,5 łyżeczki. Ponieważ większość przepisów na wypieki wymaga użycia do 1 filiżanki karobu w proszku, ilość gramów cukru może szybko wzrosnąć. 
Jedna filiżanka karobu w proszku zawiera 51 gramów cukru i mniej niż 1 gram tłuszczu. Dla porównania jedna filiżanka półsłodkich wiórków czekoladowych zawiera 92 gramy cukru i 50 gramów tłuszczu.
2. Niska zawartość sodu.
Według danych Kliniki Mayo, przeciętny Amerykanin spożywa dziennie 3400 mg sodu. Jest to znacznie więcej niż zalecane spożycie (RDA) wynoszące 2 300 mg. American Heart Association zaleca jeszcze mniej, bo tylko 1 500 mg dziennie.
Zbyt duża ilość sodu w diecie może zwiększyć ryzyko wystąpienia: wysokiego ciśnienia krwi, zawału serca,udaru mózgu, osteoporozy, problemów z nerkami.
Karob w proszku nie zawiera sodu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób stosujących dietę niskosodową.
3. Zawiera wapń, ale nie zawiera szczawianów.
Wapń jest składnikiem mineralnym. Jest ważny dla zdrowia kości. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu serca, nerwów i mięśni. Dwie łyżki stołowe sproszkowanego chleba świętojańskiego zawierają 42 mg wapnia, czyli 4 procent zalecanego dziennego spożycia.
Kakao zawiera szczawiany - związki, które zmniejszają zdolność organizmu do wchłaniania wapnia. Dieta bogata w szczawiany zwiększa również ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Karob w proszku nie zawiera szczawianów.
4. Wysoka zawartość błonnika
Dwie łyżki stołowe sproszkowanego chleba świętojańskiego zawierają prawie 5 gramów błonnika, co stanowi ponad 20% zalecanego dziennego spożycia.
Błonnik pomaga: dłużej zachować uczucie sytości, dzięki czemu można jeść mniej, utrzymać zdrowe jelita, kontrolować poziom cukru we krwi oraz obniżyć cholesterol.
Badanie z 2010 r. wykazało, że przeciwutleniające polifenole zawarte w błonniku nierozpuszczalnym chleba świętojańskiego obniżają poziom cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL u osób z wysokim poziomem cholesterolu.
6. Pomaga w łagodzeniu biegunki.
Dzięki zawartości tanin, proszek z chleba świętojańskiego jest stosowany jako naturalny środek na biegunkę. Taniny to polifenole występujące w niektórych roślinach. Research sugeruje, że podawanie bogatego w taninę karobu w proszku wraz z doustnym płynem nawadniającym jest bezpieczne i skuteczne w leczeniu ostrej biegunki u niemowląt w wieku od 3 do 21 miesięcy.



 

Składniki: karob w proszku.

 

Wartość odżywcza na 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1529 kJ / 365 kcal;
tłuszcz: < 4 g;
nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g;
węglowodany: 84 g;
cukry: 28 g;
białko: 5,1 g;
sól: 0,02 gr.

 

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Inni klienci kupili również
Makaron proteinowy z ciecierzycy świderki 250g Novelle

Makaron proteinowy z ciecierzycy świderki 250g Novelle

Makaron proteinowy z ciecierzycy świderki 250g Novelle
6,99
Liście limonki kaffir suszone 10g MERRE

Liście limonki kaffir suszone 10g MERRE

Liście limonki kaffir suszone 10g MERRE
5,79
Płatki ryżowe instant 200g PROVITA

Płatki ryżowe instant 200g PROVITA

Płatki ryżowe instant 200g PROVITA
3,99
Mąka owsiana bezgutenowa 500g Provita

Mąka owsiana bezgutenowa 500g Provita

Mąka owsiana bezgutenowa 500g Provita
7,99
SERio ze szczypiorkiem 150g

SERio ze szczypiorkiem 150g

SERio ze szczypiorkiem 150g
17,99
Powiadom o dostępności

Na podany adres e-mail zostanie wysłane powiadomienie, gdy produkt będzie dostępny w naszym magazynie

Karob jasny 400g PROVITA
Karob jasny 400g PROVITA
Zapis do newslettera