Miso Mugi - jęczmień 400g

Miso Mugi - jęczmień 400g

Nr produktu: 4958325000280

21,49

Jęczmień gotuje się, następnie zaszczepia kulturami grzybów do fermentacji (Aspergillus oryzae), a potem miesza z gotowanymi nasionami soi, wodą i morską solą. Mieszankę pozostawia się do dojrzenia (sfermentowania) w starych, cedrowych kadziach przez czas aż do trzech lat, gdzie jest przykryta ciężkimi kamieniami. Jęczmienne Miso dojrzewa po 1-2 latach. Ma najwyższą zawartość soli mineralnych ze wszystkich odmian Miso. Ryżowe Miso dojrzewa w naturalnych warunkach 1,5 roku do 2 lat.

MISO jest pożywną, słoną przyprawą, charakterystyczną dla kuchni japońskiej. Używa się go do przygotowywania „zupy miso” (przepis poniżej), ale też do polepszenia smaku różnych dań, np. z makaronów, ryżu, warzyw, do marynat, sosów, pasztetów czy past.

 

Składniki: soja, jęczmień, sól morska, woda, koji (aspergillus oryzae).

Po otwarciu Miso należy przechowywać w lodówce.

 

Szczególnie polecamy ZUPĘ MISO przygotowaną wg. poniższego przepisu:

przepis na 2 osoby

1/4 opakowania pasty Miso Mugi z jęczmieniem

400ml wody

50g mrożonego groszku (lub z puszki)

1/2 marchewki

kilka grzybów mun

350g tofu lub sera mozarella (w zależności od diety)

2 liście szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka Vegi vegi BIO (lub innej przyprawy/kostki bulionowej)

szczypta majeranku BIO

Grzyby mun gotować w małej ilości wody przez kilka minut, aż zmiękną. Wyjąć, osączyć i drobno pokroić. W tym czasie pokroić marchewkę, liście szpinaku i czosnek (można też przecisnąć przez praskę). Zagotować wodę z przyprawą Vegi vegi, groszkiem oraz posiekaną marchewką. Pod koniec gotowania dodać czosnek i szpinak. Kiedy groszek będzie miękki zdjąć z ognia i dodać pastę miso oraz majeranek. Dokładnie wymieszać, aby cała pasta rozpuściła się. Nie trzeba solić, ponieważ pasta jest słona. Tofu lub ser pokroić w kostkę i włożyć do miseczek, w których zupa będzie podawana. Zalać gorącym wywarem z warzywami i od razu podawać.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza (na 100 g produktu)

Energia : 691 kJ/ 165 kcal
Tłuszcz : 5,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g
Węglowodany : 12,2 g
w tym cukry : 7,6 g
Błonnik : 8,1 g
Białko : 12 g
Sól : 9,6 g

 

Waga: 400g

Kupione z tym produktem

Pasta do zębów Sea Fresh 170g

Pasta do zębów Sea Fresh 170g

29,50 zł Pasta do zębów Sea Fresh 170g

Pasta do zębów Sea Fresh 170g

Więcej
Do koszyka
Mąka z ryżu kleistego 400g

Mąka z ryżu kleistego 400g

7,95 zł Mąka z ryżu kleistego 400g

Mąka z ryżu kleistego 400g

Więcej
Do koszyka
Mąka z tapioki - skrobia z manioku 400g

Mąka z tapioki - skrobia z manioku 400g

6,45 zł Mąka z tapioki - skrobia z manioku 400g

Mąka z tapioki. Nie zawiera glutenu.

Więcej
Do koszyka
Curry czerwone 50g

Curry czerwone 50g

3,50 zł Curry czerwone 50g

Curry czerwone 50g

Więcej
Do koszyka

Opinie o Miso Mugi - jęczmień 400g

(średnia ocena: 5, ilość opinii 2)

Autor opinii:Marta Przybylak

Uwielbiam miso, to również przypadło mi do gustu. Jest jednak dla mnie trochę za mocno, wolę delikatniejsze miso shiro
Dodano: 05 sierpnia 2014

Autor opinii:Urszula Kwaśna

doskonałe do zupy miso, wychodzi bardzo aromatyczna, polecam!
Dodano: 30 kwietnia 2013

Zapraszamy do dodania opinii o Miso Mugi - jęczmień 400g

(5/5)

Używamy plików cookies w celu ułatwienia korzystania z zasobów naszego serwisu i do analizowania statystyk jego odwiedzin. Korzystanie z naszego serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich użycie i zapisanie w pamięci urządzenia użytkownika. Zmieniając ustawienia przeglądarki, można samodzielnie zarządzać cookies. Więcej informacji w polityce prywatności. Polityka Prywatności

Zamknij