Do darmowej dostawy brakuje
Odbiór osobisty

Miso Mugi jęczmień 400g

(0) opinii
4958325000280

Miso Mugi - jęczmień 400g

29,99
Większe zakupy to wyższy rabat
2 szt.2% rabatu
3 szt.3% rabatu
4 szt.4% rabatu
5 szt.5% rabatu
6 szt.7% rabatu
Opis produktu

Jęczmień gotuje się, następnie zaszczepia kulturami grzybów do fermentacji (Aspergillus oryzae), a potem miesza z gotowanymi nasionami soi, wodą i morską solą. Mieszankę pozostawia się do dojrzenia (sfermentowania) w starych, cedrowych kadziach przez czas aż do trzech lat, gdzie jest przykryta ciężkimi kamieniami. Jęczmienne Miso dojrzewa po 1-2 latach. Ma najwyższą zawartość soli mineralnych ze wszystkich odmian Miso. Ryżowe Miso dojrzewa w naturalnych warunkach 1,5 roku do 2 lat.

MISO jest pożywną, słoną przyprawą, charakterystyczną dla kuchni japońskiej. Używa się go do przygotowywania „zupy miso” (przepis poniżej), ale też do polepszenia smaku różnych dań, np. z makaronów, ryżu, warzyw, do marynat, sosów, pasztetów czy past.

 

Składniki:
soja, jęczmień, sól morska, woda, koji (aspergillus oryzae).


Szczególnie polecamy ZUPĘ MISO przygotowaną wg. poniższego przepisu:

przepis na 2 osoby

1/4 opakowania pasty Miso Mugi z jęczmieniem

400ml wody

50g mrożonego groszku (lub z puszki)

1/2 marchewki

kilka grzybów mun

350g tofu

2 liście szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka Vegi vegi BIO (lub innej przyprawy/kostki bulionowej)

szczypta majeranku

Grzyby mun gotować w małej ilości wody przez kilka minut, aż zmiękną. Wyjąć, osączyć i drobno pokroić. W tym czasie pokroić marchewkę, liście szpinaku i czosnek (można też przecisnąć przez praskę). Zagotować wodę z przyprawą Vegi vegi, groszkiem oraz posiekaną marchewką. Pod koniec gotowania dodać czosnek i szpinak. Kiedy groszek będzie miękki zdjąć z ognia i dodać pastę miso oraz majeranek. Dokładnie wymieszać, aby cała pasta rozpuściła się. Nie trzeba solić, ponieważ pasta jest słona. Tofu lub ser pokroić w kostkę i włożyć do miseczek, w których zupa będzie podawana. Zalać gorącym wywarem z warzywami i od razu podawać.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza (na 100 g produktu)

Energia : 691 kJ/ 165 kcal
Tłuszcz : 5,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g
Węglowodany : 12,2 g
w tym cukry : 7,6 g
Błonnik : 8,1 g
Białko : 12 g
Sól : 9,6 g


Po otwarciu Miso należy przechowywać w lodówce.


Waga: 400g

Inni klienci kupili również
Tofu marynowane 1kg Lunter Tofu marynowane 1kg Lunter

Tofu marynowane Lunter to gotowy produkt o wyjątkowym smaku i aromacie.

Tofu marynowane 1kg Lunter
23,89
Nowość
Tahini BIO 180g BIO FOOD

Pasta ze zmielonego, wyłącznie ekologicznego sezamu łuszczonego.

Tahini BIO 180g BIO FOOD
18,99
Nowość
Tempeh z czarnej fasoli 200g Guru

Fermentowany produkt na bazie czarnej fasoli

Tempeh z czarnej fasoli 200g Guru
17,49
Nowość
Powiadom o dostępności

Na podany adres e-mail zostanie wysłane powiadomienie, gdy produkt będzie dostępny w naszym magazynie

Miso Mugi jęczmień 400g
Miso Mugi jęczmień 400g
Zapis do newslettera