Do darmowej dostawy brakuje
Odbiór osobisty

Miso Mugi jęczmień 400g

(0) opinii
4958325000280

Miso Mugi - jęczmień 400g

24,99
Większe zakupy to wyższy rabat
Opis produktu

Jęczmień gotuje się, następnie zaszczepia kulturami grzybów do fermentacji (Aspergillus oryzae), a potem miesza z gotowanymi nasionami soi, wodą i morską solą. Mieszankę pozostawia się do dojrzenia (sfermentowania) w starych, cedrowych kadziach przez czas aż do trzech lat, gdzie jest przykryta ciężkimi kamieniami. Jęczmienne Miso dojrzewa po 1-2 latach. Ma najwyższą zawartość soli mineralnych ze wszystkich odmian Miso. Ryżowe Miso dojrzewa w naturalnych warunkach 1,5 roku do 2 lat.

MISO jest pożywną, słoną przyprawą, charakterystyczną dla kuchni japońskiej. Używa się go do przygotowywania „zupy miso” (przepis poniżej), ale też do polepszenia smaku różnych dań, np. z makaronów, ryżu, warzyw, do marynat, sosów, pasztetów czy past.

 

Składniki: soja, jęczmień, sól morska, woda, koji (aspergillus oryzae).

Po otwarciu Miso należy przechowywać w lodówce.

 

Szczególnie polecamy ZUPĘ MISO przygotowaną wg. poniższego przepisu:

przepis na 2 osoby

1/4 opakowania pasty Miso Mugi z jęczmieniem

400ml wody

50g mrożonego groszku (lub z puszki)

1/2 marchewki

kilka grzybów mun

350g tofu lub sera mozarella (w zależności od diety)

2 liście szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka Vegi vegi BIO (lub innej przyprawy/kostki bulionowej)

szczypta majeranku BIO

Grzyby mun gotować w małej ilości wody przez kilka minut, aż zmiękną. Wyjąć, osączyć i drobno pokroić. W tym czasie pokroić marchewkę, liście szpinaku i czosnek (można też przecisnąć przez praskę). Zagotować wodę z przyprawą Vegi vegi, groszkiem oraz posiekaną marchewką. Pod koniec gotowania dodać czosnek i szpinak. Kiedy groszek będzie miękki zdjąć z ognia i dodać pastę miso oraz majeranek. Dokładnie wymieszać, aby cała pasta rozpuściła się. Nie trzeba solić, ponieważ pasta jest słona. Tofu lub ser pokroić w kostkę i włożyć do miseczek, w których zupa będzie podawana. Zalać gorącym wywarem z warzywami i od razu podawać.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza (na 100 g produktu)

Energia : 691 kJ/ 165 kcal
Tłuszcz : 5,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g
Węglowodany : 12,2 g
w tym cukry : 7,6 g
Błonnik : 8,1 g
Białko : 12 g
Sól : 9,6 g

 

Waga: 400g

Inni klienci kupili również
Paprykarz roślinny z tofu 75g Lunter

Paprykarz roślinny z tofu 75g Lunter

Paprykarz roślinny z tofu 75g Lunter
4,49
Tofu wędzone BIO 200g BIO Planet

Tofu wędzone BIO 200g BIO Planet

Tofu wędzone BIO 200g BIO Planet
5,99
SERio jak grecki 150g

SERio jak grecki 150g

SERio jak grecki 150g
13,99
SERio ze szczypiorkiem 150g

SERio ze szczypiorkiem 150g

SERio ze szczypiorkiem 150g
17,99
Powiadom o dostępności

Na podany adres e-mail zostanie wysłane powiadomienie, gdy produkt będzie dostępny w naszym magazynie

Miso Mugi jęczmień 400g
Miso Mugi jęczmień 400g
Zapis do newslettera