Mieszanka do wypieku piernika bezgl. 300g CELIKO
Koncentrat ciasta w proszku do wypieku piernika.
SKŁADNIKI
cukier, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, przyprawa do piernika (cynamon, imbir, goździki, kolendra, ziele angielskie, gałka muszkatołowa), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, substancja spulchniająca: węglany wapnia, sól, aromat.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
**** Piernik
Przygotować do piernika
- 1 opakowanie koncentratu ciasta
- zamiennik 2 jajek
- 120 ml oleju
- 100 ml wody lub napoju roślinnego
Wykonanie:
- Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać zamiennik jajek, napój lub wodę i miksować ok. 2 minuty
- Dodać olej i miksować jeszcze ok. 2 minuty. Masę wylać do foremki (keksówki) 11 x 20 cm i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika. Piec ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka)
- Wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzony piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi oraz polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g koncentratu ciasta
Wartość energetyczna: 1555 kJ/366 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 86 g
w tym cukry: 38 g
Białko: 2,6 g
Sól: 0,94 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SOJĘ, MLEKO i ich produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.