Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną.
Zawiera ok 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej.
Jest ona bogata w lizynę metioninę i tryptofan w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych.
Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok 75% czym przewyższa wartość biologiczną mleka (73%) jęczmienia (62%) pszenicy (56%) i kukurydzy (44%) Zawarty w mące tłuszcz (ok 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E).
Mąka z amarantusa BIO jest bogata w żelazo wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5–krotnie wyższa niż w pszenicy.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1555 kJ/371 kcal
Tłuszcz : 7,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1 g
Węglowodany : 66 g
w tym cukry : 2 g
Błonnik : 7 g
Białko : 14 g
Sól : 0,01 g
Waga: 500g