Jest to przepyszna, a w naszym kraju zupełnie niedoceniana, roślina strączkowa. Ma delikatny, ale charakterystyczny smak, przez co wiele osób lubi ją spożywać samą, ugotowaną w wodzie, jako przegryzkę. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, choć pochodzi z zachodniej Azji. W krajach arabskich robi się z niej mąkę i przyrządza mnóstwo potraw. Często dodaje się ją do kuskusu. Używa się jej również w wielu krajach europejskich, zwłaszcza we Włoszech i Hiszpanii. Stosowano ją też w kuchni staropolskiej. Zdecydowanie powinna na nich zagościć z powrotem.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1297 kJ/310 kcal
Tłuszcz : 5,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,1 g
Węglowodany : 44,0 g
w tym cukry : 2,3 g
Błonnik : 16,0 g
Białko : 19,0 g
Sól : 0,09 g
Waga: 500g.