Ta pożywna i bogata roślina strączkowa wygląda jak łuskane orzechy laskowe. Ciecierzyca, cieciorka, garbanzo czy groszek rzymski pochodzą z południowo-wschodniego regionu Turcji lub Syrii. Indie dziś są największym producentem, ale uprawia się ją na całym Bliskim Wschodzie.
Najbardziej znane dania z ciecierzycy to zdecydowanie pasta z hummusu i smażone kulki falafelowe – dania typowe dla Dalekiego Wschodu. Możemy również używać do sałatek, kaszek, jako baza do wegańskich smarowideł oraz w curry. Doskonale sprawdza się także jako składnik mieszanek i sosów warzywnych, w kuskusie lub po prostu pieczony na oleju.
Przygotowanie:
Opłukaną ciecierzycę namoczyć na 6-12 godzin, najlepiej na noc. Opłucz i gotuj przez ok. 2 godziny, aż będzie miękka. Aby skrócić czas przygotowania, użyj szybkowaru. Dobrze przygotowana ciecierzyca ma maślaną konsystencję.
WSKAZÓWKA:
Ciecierzycę namocz w osolonej wodzie, szybciej zmięknie.
Składniki: Groch rzymski, ciecierzyca.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1508 kJ / 357 kcal;
tłuszcz: 5,1 g;
nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g;
węglowodany: 57 g;
cukry: 4,3 g;
błonnik: 3,1 g;
białko: 20 g;
sól: 0,03 g.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.