Nasiona amarantusa charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawierają około 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Są bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych.
Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi około 75%, czym przewyższa wartość biologiczną mleka (73%), jęczmienia (62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%). Zawarty w nasionach tłuszcz (około 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E).
Nasiona amarantusa są bogate w żelazo wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5–krotnie wyższa niż w pszenicy.
Składniki: BIO ziarno amarantusa.
Ziarna pochodzą z upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1555 kJ / 371 kcal;
tłuszcz: 7 g;
nasycone kwasy tłuszczowe: 1,5 g;
węglowodany: 66 g;
cukry: 2 g;
błonnik: 7 g;
białko: 14 g;
sól: 0,01 gr.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Zastosowanie: Amarantus ma małe jasne nasiona o mocniejszym pieprznym smaku. Najsmaczniejszy jest w daniach z duszonych warzyw i zup, która wspaniale ją zagęszczają, lub można ją zmielić i upiec z mąki chleb lub ciasteczka. Można również użyć jako dodatek do dania głównego, w risotto, sałatkach warzywnych lub zblendować na klopsiki.
Wypróbuj jako owsiankę na śniadanie - przygotuj w soku jabłkowym, dodaj płatki owsiane, rodzynki i dopraw cynamonem i miodem.
Przygotowanie: Amarantusa płuczemy, lekko solimy i gotujemy około 25-30 minut w stosunku 1:2 (amarantus: woda).
Czy wiedziałeś o tym…?
…istnieje około 60 botanicznych gatunków amarantusa, ale tylko 3 nadają się do spożycia.