Do darmowej dostawy brakuje
Odbiór osobisty

Winny kamień 40g Provita

(0) opinii
8594034771804

Zamiennik proszku do pieczenia. Powstaje w naturalny sposób podczas fermentacji wina.

3,49
Większe zakupy to wyższy rabat
2 szt.2% rabatu
3 szt.3% rabatu
4 szt.4% rabatu
5 szt.5% rabatu
6 szt.7% rabatu
Opis produktu

Winny kamień - alternatywa dla proszku do pieczenia

Kamień winny, czyli wodorowinian potasu lub kwaśny winian potasu, jest produktem ubocznym procesu fermentacji wina. W stanie naturalnym przypomina wyglądem grubą sól lub drobnokrystaliczny cukier.  Stosowany jest  jako alternatywa proszku do pieczenia, opartego na wodorowęglanie sodu - popularnej sody oczyszczonej. Skutecznie poprawia jakość wypieków, zwiększając objętość białek jaj. Stosowany jest także w produkcji cukierków, ponieważ skutecznie hamuje krystalizację. W naszej ofercie dostępny jest z dodatkiem naturalnej skrobi kukurydzianej BIO, oraz sody, czyli preparatu gotowego do użycia. 

Kamień winny należy stosować w proporcjach 18 g na 500 g mąki, traktując jako proszek do pieczenia. 

Winny kamień znany jest od starożytności. Pierwsze jego ślady odnaleziono na ściankach naczyń używanych do produkcji wina w starożytnej Persji. Współcześnie przywrócenie go do świata kulinariów zawdzięczamy Francuzom, którzy jako eksperci od produkcji wina, poszli za ciosem, wdrażając w życie odkrycia XVIII wiecznego szwedzkiego chemika Carla Wilhelm Scheele'a, który zasłynął z odkrycia tlenu, manganu, czy  powszechnie dziś stosowanego chloru.  
Kamień winny może z powodzeniem służyć, nie tylko do wypieku ciast. Doskonale wspomaga produkcję kremów, czy sufletów, a nawet smażenia omletów, którym nadaje puszystości i objętości. Stosowany jest szeroko nie tylko w domowych kuchniach, ale również restauracjach i przemysłowej produkcji. Dzięki zastosowaniu winnego kamienia biszkopty zawsze będą miękkie i puszyste, a bezy udane. Podpowiadamy, jak zachwycić nimi gości. Potrzebne będą

  • białka z czterech jaj
  • ćwierć łyżeczki winnego kamienia
  • 225 g cukru pudru
Białka o temperaturze pokojowej należy zmiksować na sztywną pianę z dodatkiem kamienia winnego. Dodać cukier i wszytko zmiksować ponownie. Gotową pianę układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, robiąc  z niej "kleksy" równiej wielkości i ustawiane w odstępach. Całość włożyć do nagrzanego wcześniej do 140 stopni piekarnika i piec 45 - 60 minut, aż stwardnieją. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i ostudzić bezy przez kolejne pół godziny. Smacznego! 

 

Składniki:
winny kamień, skrobia kukurydziana BIO, soda.

 

Sposób użycia: 18g winnego kamienia stosować (zamiast proszku do pieczenia) na 500g mąki.

 

Wartość odżywcza (na 100 g produktu)

Energia : 822 kJ/191 kcal
Tłuszcz : 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 15 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : - g
Białko : 0,0 g
Sól : 20 g

 

Waga: 40g

Inni klienci kupili również
TOFUscypek wędzony tradycyjny 200g

Tofuscypek wędzony tradycyjnie

TOFUscypek wędzony tradycyjny 200g DYM
12,99
Wegański serek kremowy naturalny Filona 150g

100 % roślinna alternatywa kremowego serka, z naturalnych składników. Bez oleju palmowego i bez konserwantów.

Wegański serek kremowy naturalny Filona 150g
13,49
Praliny z kremem z orzechów laskowych BIO (3 x 13

Poczuj idealny moment absolutnej błogości z tymi pralinami. Rozkoszuj się w rozpływającym wnętrzu, zatopionym w otoczce z wyśmienitej czekolady.

Praliny z kremem z orzechów laskowych BIO (3 x 13 g) 39g Bett'r
11,99
Nowość
Praliny z kremem z orzeszków ziemnych BIO (3 x 13

Poczuj idealny moment absolutnej błogości z tymi pralinami. Rozkoszuj się w rozpływającym wnętrzu, zatopionym w otoczce z wyśmienitej czekolady.

Praliny z kremem z orzeszków ziemnych BIO (3 x 13 g) 39g Bett'r
10,99
Sojade "kefir" sojowy naturalny BIO 250g

Sojade Produkt Sojowy Fermentowany Naturalny Bio 250Ml

Sojade "kefir" sojowy naturalny BIO 250g
12,99
Powiadom o dostępności

Na podany adres e-mail zostanie wysłane powiadomienie, gdy produkt będzie dostępny w naszym magazynie

Winny kamień 40g Provita
Winny kamień 40g Provita
Zapis do newslettera