Do darmowej dostawy brakuje
Odbiór osobisty

Winny kamień 40g Provita

(0) opinii
8594034771804

Zamiennik proszku do pieczenia. Powstaje w naturalny sposób podczas fermentacji wina.

3,49
Opis produktu

Winny kamień - alternatywa dla proszku do pieczenia

Kamień winny, czyli wodorowinian potasu lub kwaśny winian potasu, jest produktem ubocznym procesu fermentacji wina. W stanie naturalnym przypomina wyglądem grubą sól lub drobnokrystaliczny cukier.  Stosowany jest  jako alternatywa proszku do pieczenia, opartego na wodorowęglanie sodu - popularnej sody oczyszczonej. Skutecznie poprawia jakość wypieków, zwiększając objętość białek jaj. Stosowany jest także w produkcji cukierków, ponieważ skutecznie hamuje krystalizację. W naszej ofercie dostępny jest z dodatkiem naturalnej skrobi kukurydzianej BIO, oraz sody, czyli preparatu gotowego do użycia. 

Kamień winny należy stosować w proporcjach 18 g na 500 g mąki, traktując jako proszek do pieczenia. 

Winny kamień znany jest od starożytności. Pierwsze jego ślady odnaleziono na ściankach naczyń używanych do produkcji wina w starożytnej Persji. Współcześnie przywrócenie go do świata kulinariów zawdzięczamy Francuzom, którzy jako eksperci od produkcji wina, poszli za ciosem, wdrażając w życie odkrycia XVIII wiecznego szwedzkiego chemika Carla Wilhelm Scheele'a, który zasłynął z odkrycia tlenu, manganu, czy  powszechnie dziś stosowanego chloru.  
Kamień winny może z powodzeniem służyć, nie tylko do wypieku ciast. Doskonale wspomaga produkcję kremów, czy sufletów, a nawet smażenia omletów, którym nadaje puszystości i objętości. Stosowany jest szeroko nie tylko w domowych kuchniach, ale również restauracjach i przemysłowej produkcji. Dzięki zastosowaniu winnego kamienia biszkopty zawsze będą miękkie i puszyste, a bezy udane. Podpowiadamy, jak zachwycić nimi gości. Potrzebne będą

  • białka z czterech jaj
  • ćwierć łyżeczki winnego kamienia
  • 225 g cukru pudru
Białka o temperaturze pokojowej należy zmiksować na sztywną pianę z dodatkiem kamienia winnego. Dodać cukier i wszytko zmiksować ponownie. Gotową pianę układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, robiąc  z niej "kleksy" równiej wielkości i ustawiane w odstępach. Całość włożyć do nagrzanego wcześniej do 140 stopni piekarnika i piec 45 - 60 minut, aż stwardnieją. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i ostudzić bezy przez kolejne pół godziny. Smacznego! 

 

Składniki:
winny kamień, skrobia kukurydziana BIO, soda.

 

Sposób użycia: 18g winnego kamienia stosować (zamiast proszku do pieczenia) na 500g mąki.

 

Wartość odżywcza (na 100 g produktu)

Energia : 822 kJ/191 kcal
Tłuszcz : 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 15 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : - g
Białko : 0,0 g
Sól : 20 g

 

Waga: 40g

Inni klienci kupili również
Cappelletti z wędzonym tofu BIO 250g D'Angelo

Pierożki z makaronowego ciasta z nadzieniem dyniowo - jabłkowym

Cappelletti z wędzonym tofu BIO 250g D'Angelo
16,99
Nowość
Cappelletti orkiszowe z soczewicą BIO 250g D'Angelo

Pierożki z makaronowego ciasta z pikantnym nadzieniem z soczewicą

Cappelletti orkiszowe z soczewicą BIO 250g D'Angelo
16,99
Wafle z kremem kokosowym bez dodatku cukru 150 g Coral

Wafle z kremem kokosowym bez dodatku cukru. Zawierają naturalnie występujące cukry. Odpowiednie dla osób na diecie bezcukrowej.

Wafle z kremem kokosowym bez dodatku cukru 150 g Coral
5,99
Beyond polędwiczki Chicken Style 200g

Beyond polędwiczki Chicken Style 200g

Beyond polędwiczki Chicken Style 200g
24,99
Nowość
cv

Beyond Burger Chicken Style 180g

Beyond Burger Chicken Style 180g
24,99
Powiadom o dostępności

Na podany adres e-mail zostanie wysłane powiadomienie, gdy produkt będzie dostępny w naszym magazynie

Winny kamień 40g Provita
Winny kamień 40g Provita
Zapis do newslettera