Winny kamień - alternatywa dla proszku do pieczenia
Kamień winny, czyli wodorowinian potasu lub kwaśny winian potasu, jest produktem ubocznym procesu fermentacji wina. W stanie naturalnym przypomina wyglądem grubą sól lub drobnokrystaliczny cukier. Stosowany jest jako alternatywa proszku do pieczenia, opartego na wodorowęglanie sodu - popularnej sody oczyszczonej. Skutecznie poprawia jakość wypieków, zwiększając objętość białek jaj. Stosowany jest także w produkcji cukierków, ponieważ skutecznie hamuje krystalizację. W naszej ofercie dostępny jest z dodatkiem naturalnej skrobi kukurydzianej BIO, oraz sody, czyli preparatu gotowego do użycia.
Kamień winny należy stosować w proporcjach 18 g na 500 g mąki, traktując jako proszek do pieczenia.
Winny kamień znany jest od starożytności. Pierwsze jego ślady odnaleziono na ściankach naczyń używanych do produkcji wina w starożytnej Persji. Współcześnie przywrócenie go do świata kulinariów zawdzięczamy Francuzom, którzy jako eksperci od produkcji wina, poszli za ciosem, wdrażając w życie odkrycia XVIII wiecznego szwedzkiego chemika Carla Wilhelm Scheele'a, który zasłynął z odkrycia tlenu, manganu, czy powszechnie dziś stosowanego chloru.
Kamień winny może z powodzeniem służyć, nie tylko do wypieku ciast. Doskonale wspomaga produkcję kremów, czy sufletów, a nawet smażenia omletów, którym nadaje puszystości i objętości. Stosowany jest szeroko nie tylko w domowych kuchniach, ale również restauracjach i przemysłowej produkcji. Dzięki zastosowaniu winnego kamienia biszkopty zawsze będą miękkie i puszyste, a bezy udane. Podpowiadamy, jak zachwycić nimi gości. Potrzebne będą
- białka z czterech jaj
- ćwierć łyżeczki winnego kamienia
- 225 g cukru pudru
Składniki:
winny kamień, skrobia kukurydziana BIO, soda.
Sposób użycia: 18g winnego kamienia stosować (zamiast proszku do pieczenia) na 500g mąki.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 822 kJ/191 kcal
Tłuszcz : 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 15 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : - g
Białko : 0,0 g
Sól : 20 g
Waga: 40g