Umeocet wytwarzany jest ze śliwek umeboshi. Jest to całkowicie naturalny produkt (nie zawiera żadnych chemicznych dodatków ani barwników). Używa się go podobnie, jak octu jabłkowego lub winnego. Smak jest słono-kwaśny z delikatną nutą śliwkową. Dobrze wpływa na procesy trawienne. Używając go nie trzeba dodawać soli, np. do sosu do sałaty. Można nim doprawiać także zupy i inne dania.
Składniki: shiso (perilla), sól morska, biały ocet ze śliwek ume 61% (śliwki ume 80%, sól morska 20%).
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 73 kJ/17 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany : 3,4 g
w tym cukry : 0 g
Błonnik : 0,2 g
Białko : 0,8 g
Sól : 25,1 g
200mL