Tempeh to produkt otrzymywany z fermentowanych ziaren soi, dzięki czemu jest świetnym źródłem łatwostrawnego białka (ok. 20%!) do tego zawiera wapń, cynk, magnez, żelazo i mikroorganizmy probiotyczne.
Ma smak orzechowo grzybowy, lekko słony i tłusty; zastosowanie: do pieczenia, smażenia, dodawania do dań z warzyw, ryżu, zup lub sałatek. Można też go jeść na zimno, do kanapek.
Składniki: tempeh (ziarno soi, woda, mąka ryżowa, kultury starterowe : grzyb Rhizopus oligosporus), sos sojowy bezglutenowy (woda, ziarno soi, sól, ocet spirytusowy), aromat dymu wędzarniczego.
Może zawierać gluten, gorczycę i sezam.
Wyprodukowany z polskiej soi, bez GMO i konserwantów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 740 kJ/177 kcal
Białko: 18,5 g
Węglowodany: 2 g
w tym cukry: 0,5 g
Tłuszcze: 9,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8 g
Błonnik : 6,2 g
Sól : 0,7 g
Produkt chłodniczy. Przechowywać w temperaturze 2-8 st.C.
Waga: 200g