Ziarno quinoa, inaczej prosa boliwijskiego lub komosy ryżowej nie zawiera glutenu i jest podobne do amarantusa. Ma bardzo dużą zawartość białka, posiada wiele witamin i mikroelementów, dlatego jest często nazywane Złotem Inków.
Kaszy qinoa można użyć jako dodatku do obiadu, zamiast innych kasz lub ziemniaków. Można ją dodać do zupy lub do sałatki.
Skałdniki: quinoa biała 100%.
Sposób przygotowania: Przed gotowaniem ziarna dokładnie opłukać (w celu pozbycia się gorzkiego smaku). Jeżeli zależy nam na wydobyciu orzechowego posmaku komosy, należy pozostawić nasiona do wyschnięcia i przed gotowaniem podprażyć je przez ok. 5 minut na suchej patelni. Opłukaną komosę zalać wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 min, aż quinoa wchłonie całą wodę.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1489 kJ/353 kcal
Tłuszcz : 6,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,7 g
Węglowodany : 57 g
Cukry : 6,5 g
Białko : 14 g
Sól : 0,01 g
Kraj pochodzenia: Peru.
Waga: 250g