Pulao Masala to specjalna mieszanka przypraw używana w całych Indiach i reszcie subkontynentu indyjskiego do przygotowywania pulao (przyprawionych dań na bazie ryżu). Ta specjalna mieszanka przypraw jest używana w bardzo małej ilości pod koniec gotowania lub smażona i dodawana na początku gotowania. Dzięki temu wydobywany jest wspaniały, aromatyczny i subtelny smak gotowanego ryżu. Pulao masala może być również dodana do curry, dań warzywnych, zup czy gulaszu pod koniec gotowania lub posypane na powierzchni tuż przed podaniem.
Propozycja użycia: Namoczyć 200g ryżu przez około 30 min. Podgrzać 30g oleju. Dodać 5g Pulao Masala i podgrzewać mieszając około 15-2o sekund. Dodać ryż i podsmażać mieszając przez około 2min. Dodać wody (2 x tyle, co ryżu). Dodać soli do smaku i umyte (minimum 50g) warzywa np. ziemniaki, marchewkę, fasolkę szparagową, groszek, kalafior itp. Dusić bez przykrycia aż woda wyparuje.
Składniki: cynamon, pieprz czarny, nasiona kardamonu, goździki, kminek, zielony kardamon, kwiat muszkatołowy.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1339 kJ/320 kcal
Tłuszcz : 5,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 60,0 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : 20,0 g
Białko : 8,0 g
Sól : 0,0 g
Waga: 50g