Przekąska indyjska Murukku 200g
Chrupiące zawijasy rodem z Południa Indii. Świetne na imprezy, wycieczki, dla wielbicieli poznawania smaków świata :)
Murukku ( tamilskie Muruku, Murkoo z języka talugu, znane również jako Chakli lub Chakri) (jest przekąską serwowaną głownie w Indiach, Sri Lance, na wyspach Fidżi, a także w Ameryce Południowej, której korzenie wywodzą się z miasta Manapparai w stanie Tamil Nadu, które po dziś dzień słynie z wyrobu tych smakowitości. Tradycyjnie Murukku podaje się podczas hinduskiego święta Diwali, lecz obecnie gości także na indyjskich stołach wigilijnych.
Murukku uzyskuje się poprzez wymieszanie wszystkich potrzebnych składników i uformowanie z gotowego ciasta spirali, a następnie usmażeniu ich na złoto w głębokim oleju. Murukku może występować również w formie wstążek (ribbon murukku) lub ręcznie wyrabianych okrągłych placków (kai murukku).
Składniki: mąka ryżowa 33%, mąka pszenna 29%, olej palmowy, mąka z czarnej soczewicy 5%, mąka z ciecierzycy, sól, nasiona sezamu i kminu rzymskiego
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kcal) 560
Białko (g) 10
Węglowodany (g) 40
Tłuszcz (g) 40