Gryka pochodzi z chłodnych okolic Himalajów, więc uważa się, że wzmacnia i ogrzewa organizm. Jest lekkostrawna, zawiera duże ilości błonnika, który pomaga w trawieniu i oczyszczaniu organizmu oraz w walce ze złym cholesterolem.
Jest także najlepszym źródłem naturalnego przeciwutleniacza - rutyny (witaminy P), która działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera również kwasy organiczne, nieco cukrów, dużo białka, tłuszcze, kwasy (jabłkowy i cytrynowy), witaminy B1, B2, P i PP oraz całą gamę soli mineralnych (żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod).
Składniki : 100% płatki gryczane BIO.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1466 kJ/350 kcal
Tłuszcz : 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,3 g
Węglowodany : 71,0 g
w tym cukry : 0,4 g
Błonnik : 3,7 g
Białko : 9,8 g
Sól : <0,01 g
Płatków z gryki można używać do zup, kasz, musli czy np. do wyrobu kotletów.
Produkt bezglutenowy.
Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu.
Waga: 250g