Olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia na zimno, najlepszy do sałatek, kanapek oraz jako dodatek głównych dań.
Zawiera największe ilości witaminy E spośród wszystkich olejów, jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy. Tłuszcze wielonienasycone obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i zawału serca.
Zdaniem naukowców, jeśli organizm otrzymuje regularnie odpowiednie dawki witamin przeciwutleniaczy, do których należy witamina E, można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i zawał. Witamina E chroni lipidy LDL przed utlenianiem i ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych, zapobiegając zwężaniu się naczyń prowadzącym do miażdżycy. Poza tym wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, co jest również istotne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Składniki:
organiczny olej słonecznikowy.
Może zawierać śladowe ilości glutenu, soi i orzechów.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal;
tłuszcze: 100 g;
nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g;
węglowodany: 0 g;
cukry: 0 g;
białko: 0 g,
sól: 0 g.
Produkcja rolna: Francja.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze do 20°C, chronić przed światłem.
Zastosowanie: Do bezpośredniego spożycia.
Pojemność: 0,5L