DO 02.09.2024 DO 16:00 PRZYJMUJEMY ZAMÓWIENIA NA DOSTAWĘ 12.09.2024
Prosimy o składanie zamówień na natto oddzielnie czyli niełączenie z innymi produktami oraz opłacenie zamówienia.
Świeże natto z natury ma krótką datę ważności 3-6 dni. Natto można mrozić (najlepiej poporcjowane).
Natto to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Powstaje z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Ma charakterystyczny zapach i kleistą konsystencję.
Ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnej witaminy K, probiotyków oraz enzymu nattokinazy natto wpływa korzystnie na proces trawienia, zapobiega i pomaga w leczeniu chorób krążenia, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Witamina K wspomaga krzepliwość krwi, hamuje rozwój niektórych rodzajów raka i zapobiega osteoporozie.
Natto to produkt, który zyskał sobie opinię jednej z najzdrowszych potraw w historii kuchni światowej. Podstawę tego charakterystycznego dania pochodzącego z Kraju Kwitnącej Wiśni stanowi bowiem niemodyfikowana genetycznie soja rosnąca wyłącznie na plantacjach, na których rygorystycznie przestrzega się praktyk korzystnych dla środowiska i unika stosowania niebezpiecznych dla ludzkiego zdrowia chemikaliów. Procedura przygotowania produktu do wykorzystania do celów spożywczych jest również w pełni ekologiczna - fermentacja soi przebiegająca dzięki pracy pożytecznych bakterii to proces całkowicie naturalny. Nieprzypadkowo Japończycy, uwielbiający natto i zajadający się nim powszechnie od wielu pokoleń, są jedną z najbardziej długowiecznych i najzdrowszych nacji na naszym globie.
Zgodnie z azjatycką tradycją natto zaleca się podawać przede wszystkim jako danie śniadaniowe z dodatkiem ryżu czy ryby. To nietypowy pomysł na poranny posiłek i dla osób wychowanych na tradycyjnej polskiej kuchni może być trudny do zaakceptowania, ale z pewnością – z uwagi na prozdrowotne walory natto - warto go wypróbować. Ponieważ potrawa ma konsystencję śluzu oraz specyficzny aromat, można ją podawać z twarożkiem, świeżą cebulką lub polaną musztardą czy jogurtem. Dodatki te pozbawią danie nietypowej woni i sprawią, że jego kleista konsystencja nie będzie aż tak wyczuwalna.
Spożywanie natto poleca się wszystkim, którzy chcą zadbać o swój układ sercowo-naczyniowy, ustabilizować poziom cholesterolu oraz wyregulować ciśnienie krwi. Warto, aby po produkt sięgały też osoby zmagające się z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi, narażone na choroby nowotworowe, zwyrodnienia układu kostno-stawowego oraz choroby neurodegeneracyjne. Natto to także doskonały wybór w walce ze starzeniem się organizmu: utratą jędrności skóry, żylakami i pajączkami czy osłabieniem szkliwa zębów. Ponadto natto to świetna alternatywa dla produktów mięsnych, a więc godna uwagi propozycja dla coraz liczniejszego grona wegan czy wegetarian.
SKŁADNIKI:
SOJA*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Zawiera wyłącznie substancje powstałe w wyniku naturalnej fermentacji SOI przez bakterie Bacillus subtilis var. natto m.in. naturalną witaminę K2 MK7.
Witamina K (menachinon-7) pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 1001 kJ/239 kcal
Tłuszcz: 6,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g
Węglowodany: 15 g
w tym cukry: 0,8 g
Błonnik: 7,9 g
Białko: 15 g
Sól: 1,1 g
Kwas foliowy: 223 µg (112 %)**
Fosfor: 349 mg (50 %)**
Żelazo: 2,2 mg (16 %)**
** Dzienna referencyjna wartość spożycia witamin i składników mineralnych (dla osoby dorosłej)
Przechowywać w temperaturze od + 7 do + 10 st.C.