Pasta z soi z dodatkiem brązowego ryżu. Można używać jej do przyrządzania wielu potraw, jako substancję solącą, np. makaronów, ryżu, dań z warzyw, pasztetów itd.
Składniki: soja, ryż brązowy, woda, sól morska, koji (aspergillus oryzae).
Szczególnie polecamy jednak ZUPĘ MISO przygotowaną wg. poniższego przepisu:
przepis na 2 osoby:
1/4 opakowania pasty Miso Genmai z brązowego ryżu
400ml wody
50g mrożonego groszku (lub z puszki)
1/2 marchewki
kilka grzybów mun
350g tofu lub sera mozarella (w zależności od diety)
2 liście szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka bulionu Vega (lub innej przyprawy/kostki bulionowej)
szczypta majeranku BIO.
Grzyby mun gotować w małej ilości wody przez kilka minut, aż zmiękną. Wyjąć, osączyć i drobno pokroić. W tym czasie pokroić marchewkę, liście szpinaku i czosnek (można też przecisnąć przez praskę). Zagotować wodę z przyprawą Vegi vegi, groszkiem oraz posiekaną marchewką. Pod koniec gotowania dodać czosnek i szpinak. Kiedy groszek będzie miękki zdjąć z ognia i dodać pastę miso oraz majeranek. Dokładnie wymieszać, aby cała pasta rozpuściła się. Nie trzeba solić, ponieważ pasta jest słona. Tofu lub ser pokroić w kostkę i włożyć do miseczek, w których zupa będzie podawana. Zalać gorącym wywarem z warzywami i od razu podawać.
Smacznego!
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 681 kJ/ 163 kcal
Tłuszcz : 7,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,9 g
Węglowodany : 9,1 g
w tym cukry : 8,2 g
Błonnik : 7,7 g
Białko : 12,1 g
Sól : 10,3 g
Waga: 400g