Makaron ryżowy ma podobne zastosowanie, jak makaron sojowy, choć ma nieco bardziej zdecydowany smak i lepiej przyjmuje aromat potraw. Możemy go dodać do zupy, usmażyć w woku z warzywami lub sosem, albo wykorzystać do sałatki. Jest pożywny, ale stanowi pewna odmianę i skłania do różnych eksperymentów kulinarnych.
Makaron ma formę długich, dość cienkich (ale grubszych niż sojowy) nitek.
Należy go wrzucić do wrzącej wody i gotować około 10min.
Skład: ryż, woda.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1567 kJ/350 kcal
Tłuszcz : - g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : - g
Węglowodany : 78,0 g
w tym cukry : - g
Błonnik : - g
Białko : 5,0 g
Sól : 0,18 g
Kraj pochodzenia: Wietnam
Waga: 500g