Kuzu (łac. Pueraria Thungbergii) to roślina znana z właściwości leczniczych, która rośnie głównie w krajach azjatyckich.
Może z powodzeniem zastępować inne środki zagęszczające i wiążące, jak żelatyna lub skrobia ziemniaczana.
Skrobia pochodząca z rośliny Kuzu jest bogatym źródłem żelaza, fosforu oraz wapnia.
Od wieków, aż po dziś korzeń Kuzu jest powszechnie używany w Azji jako bogate źródło skrobi, produkt zawierający dużo energii, a przede wszystkim jako bardzo wartościowy i wyjątkowy środek leczniczy. W Chinach Kuzu jest stosowane na następujące dolegliwości: grypa, przeziębienie, gorączka, biegunka, ukąszenia węży i owadów, nudności, bóle głowy, cukrzyca, alergia, nadciśnienie, choroby górnych dróg oddechowych czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Korzeń Kuzu jest jednak najpopularniejszy ze względu na niezwykłe właściwości pomagające w zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. Stwierdzono także, że osoby często spożywające Kuzu są skutecznie chronione przed uzależnieniem od alkoholu.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1437 kJ/338 kcal
Tłuszcz : 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 85 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : - g
Białko : 0,0 g
Sól : 0,05 g
Zawartość białka: 0g/ 100g produktu
Kraj pochodzenia: Japonia