Co to jest kawa z cykorii (substytut kawy)?
Cykoria (Cichorium intybus) jest zimotrwałą, dwuletnią rośliną pochodząca z Europy i przeniesioną do Ameryki Północnej w XVIII wieku. Młode liście cykorii można spożywać wprost w sałatkach, zaś starsze, gorzkie, po kilkukrotnym wygotowaniu w wodzie. Cykoria jest jednak najbardziej kojarzona z kawą. W wielu okresach historii, kawa była niedostępna lub bardzo droga. W tych czasach, ludzie często korzystali z prażonej cykorii jako substytutu kawy.
Korzeń cykorii jest długi i cienki, podobny do głównego korzenia mniszka lekarskiego. Po wysuszeniu, uprażeniu i rozdrobnieniu, stanowi doskonały substytut kawy. W cykorii nie ma kofeiny, a proces prażenia powoduje silniejszy „palony” aromat od kawowego. Wielu producentów dodaje do kawy do 30% cykorii, co obniża zawartość kofeiny.
Substytuty kawy można także przyrządzić z uprażonych żołędzi, bulw yamu i wielu lokalnych zbóż.
Składniki: 100% prażony korzeń cykorii.
Sposób przygotowania: do 1 litra wody dodać 1 płaską łyżkę stołową kawy Karo. Należy gotować przez 3 minuty. Aby zachować smak nie należy ponownie podgrzewać.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1530 kJ/367 kcal
Tłuszcz : 1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,2 g
Węglowodany : 78,6 g
w tym cukry : 3,6 g
Błonnik : - g
Białko : 7,4 g
Sól : 0,1 g
Waga: 250g