Kasza jaglana (jagły) - kasza z łuskanego ziarna prosa.
Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu.
Zawartość głównych składników odżywczych kaszy jaglanej jest zbliżona do kaszy jęczmiennej i innych zbóż. Jest dobrym składnikiem energetycznym (320 - 340 kcal/100 g), głównym składnikiem energetycznym jest skrobia, jej zawartość w kaszy wynosi około 65%. Skrobia jest znacznie delikatniejsza niż w kaszy jęczmiennej i pszennej. Kasza zawiera około 10 - 11% białka (mniej niż jęczmienna i pszenna), nie zawiera glutenu.
Kaszę jaglaną najlepiej gotować w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem - uzyskuje wtedy delikatny smak. Ugotowana na sypko jest znakomitym dodatkiem do drugich dań, dobrze smakuje też na słodko z owocami. Nadaje się także do zapiekanek, zagęszczania zup i potrawek, robi się z niej kleiki. Grubo zmieloną dodaje się do ciasta na płaskie chlebki.
- Kasza jaglana ma optymalne wartości odżywcze, jest bardzo smaczna, a przy tym lekkostrawna.
- Mieszanka, którą Państwu polecamy, zawiera więcej niż 50% zalecanej dziennej dawki witaminy B1 i magnezu oraz więcej niż 20% - witaminy B2, B6, żelaza i fosforu.
Z powyższych zalet wynika, że kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci, oraz osób na lekkostrawnej diecie, na diecie bezglutenowej.
- źródło: pl.wikipedia.org
- Według starych medycznych przepisów jagły są wskazane dla osób mających problemy z trzustką i śledzioną. Są także polecane przy osłabionym żołądku oraz przy niedokrwistości, anemii i cukrzycy.
Sposób przygotowania: jagły przepłakać na sitku mieszając dłońmi. Umyte wrzucamy do wody w stosunku 1 część kaszy na 2 części wody. Doprowadzić do wrzenia, wówczas osolić odpowiednią ilością morskiej soli, zmniejszyć ogień na minimum i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszać, bo kasza mogłaby się przypalić. Ugotowaną kaszę pozostawić pod przykryciem, poza kuchenką, na 5-10 minut.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1348 kJ/321 kcal
Tłuszcz : 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,2 g
Węglowodany : 77,0 g
w tym cukry : 6,3 g
Błonnik : 8,0 g
Białko : 8,8 g
Sól : 0,01 g
Waga: 500g