Chlebek świętojański pochodzi z południa Europy i drzewa rodzące te "owoce" można spotkać od Portugalii aż po Grecję. Zmielona mąka jest używana jako zastępstwo kakao; do deserów, ciast, ciasteczek oraz wielu innych słodyczy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów, dzięki czemu jest bardzo cennym dodatkiem codziennej diety. Jest naturalnie słodka, posiada niską zawartość tłuszczu, a potrawom, do których jest dodana, nadaje ciemny kolor.
Składniki: karob (mączka chleba świętojańskiego) pochodzący z upraw ekologicznych.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1388 kJ/329 kcal
Tłuszcz : <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,2 g
Węglowodany : 69 g
w tym cukry : 28 g
Błonnik : 17,0 g
Białko : 4,5 g
Sól : 0,02 g
Waga: 200g