Granulat sojowy powstaje w wyniku połączenia zmielonej soi z wodą, po czym jest formowany maszynowo do postaci granulek. Następnie poddawany jest suszeniu, by od razu po spakowaniu trafić bezpośrednio do sprzedaży. Jest to produkt naturalny, o prostym składzie, bez zbędnej obróbki termicznej.
Jego forma gwarantuje łatwość przechowywania i naprawdę długi termin przydatności do spożycia. Wielkim autem jest neutralny smak i naprawdę delikatny zapach, co pozwala na dodanie do naszej potrawy ulubionych ziół i olejów. Niewielka waga granulatu po namoczeniu potrafi nawet potroić swoją masę, co gwarantuje bardzo dużą wydajność tego produktu. Wydajność granulatu to także okazja do sporych oszczędności - opakowanie 150 g starczy nam na wiele wyśmienitych dań. Granulat sojowy można wykorzystać na przyrządzenie tzw. bazy mięsnej, którą następnie możemy zamrozić i korzystać z niej przy realizacji dań w późniejszym czasie.
To produkt naprawdę przystępny i niezwykle przydatny w każdej kuchni. Dzięki swojej formie nie wymaga specjalnych warunków przechowywania.
Granulat sojowy to doskonała alternatywa w przygotowywaniu wegańskich wersji popularnych dań. Świetnie sprawdzi się zastępując podsmażone mięso mielone i dobrze przygotowany przekona nawet największych smakoszy. Dzięki niemu można przygotować wegańskie wersje wielu potraw kuchni polskiej, jak i zagranicznej. Przy odrobinie kreatywności otwiera nieograniczone możliwości kulinarne. Granulat sojowy stanowi atrakcyjne urozmaicenie wegańskiego menu. Pozwala na przygotowanie wegańskich wersji nawet takich dań jak lasagne, chilli con carne czy faszerowane bakłażany.
Przy planowaniu codziennych posiłków w diecie wegańskiej nie należy zapominać o wysokiej zawartości białka. Już 100 g granulatu sojowego pokrywa aż do 50-75% dziennego zapotrzebowania na białko u osób dorosłych! Jego obfitość w tak łatwo przyswajalne białko stanowi doskonałe zaplecze kuchenne do całego menu rozmaitych potraw. Jednocześnie, niska zawartość tłuszczu (mniej niż 1%) to gwarancja zdrowego, odżywczego posiłku.
Składniki: odtłuszczona mąka sojowa, woda.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1417 kJ/340 kcal
Tłuszcz : 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : - g
Węglowodany : 30,0 g
w tym cukry : - g
Błonnik : - g
Białko : 49,0 g
Sól : 0,01 g
Waga: 100g