Obok cukru buraczanego jest jedną z dwu najpopularniejszych odmian cukrów jadalnych spożywanych na świecie. Nadaje się do słodzenia wielu potraw, np. kawy i herbaty, deserów, ciast i drinków, ale także sosów, sałatek, zup itp. Wspaniale komponuje się z aromatem wielu przypraw, np. wanilii, cynamonu, kakao czy mięty. Podkreśla smak i zapach potraw.
Doskonale nadaje się do słodzenia dżemów, likierów i nalewek. Jest stosowany do dekoracji potraw.
Cukier trzcinowy posiada naturalny, złotobrązowy kolor, a uzyskiwany jest poprzez krystalizację soku z trzciny cukrowej gotującego się w wielkich kotłach.
Zastosowanie tego rodzaju cukru jest o wiele szersze, niż spożywcze. Mieszkańcy Nowej Gwinei zaczęli uprawiać trzcinę cukrową już ok. 8000 p.n.e. Od wieków stosowana była w medycynie ludowej i ziołolecznictwie, uznawano ją za lek mogący wyleczyć wiele schorzeń. Używano jej jako środka bakteriobójczego, kojącego, przeciwbólowego i wykrztuśnego.
Kraj pochodzenia: Mauritius
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1696 kJ/499 kcal
Tłuszcz : <0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 99,4 g
w tym cukry : 99,4 g
Błonnik : - g
Białko : 0,2 g
Sól : 1,25 g
Waga: 1kg