Chia, to inaczej szałwia hiszpańska - Salvia hispanica. Jest ceniona ze względu na mega zawartość kwasów omega-3. Olej z jej nasion zawiera ich aż 64%. Chia jest ponadto bardzo odżywczą rośliną, gdyż zawiera 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy. Nasiona chia nie zawierają glutenu i posiadają śladowe ilości sodu.
Roślina ta była uprawiana i stanowiła podstawę diety Azteków.
Można ją wykorzystywać, jako dodatek do chleba (5%), a także innych dań. Można ją używać w formie nasionek lub po zmieleniu.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna 2065 kJ/486 kcal
tłuszcz 31 g
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 3,4 g
węglowodany 42 g
w tym: cukry 0 g
błonnik - g
białko 17 g
sól 0 g
Waga: 300g