Big steak to wielkie, prostokątne kotlety sojowe, z których można przyrządzić np. a la schaboszczaka.
Waga: 5kg
Składniki: mąka sojowa odtłuszczona, koncentrat białka sojowego.
Może zawiarć śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych, skórek owoców i mleka.
Wartość odżywcza (na 100g produktu):
Energia : 1475 kJ/349 kcal
Tłuszcz : 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : <0,1 g
Węglowodany : 19,0 g
w tym cukry : 7,9 g
Białko : 58,0 g
Sól : 0,0 g
Sposób przygotowania:
Moczyć przez około 30 minut w gorącej wodzie z bulionem warzywnym lub gotować w bulionie warzywnym przez 8 do 10 minut, aż uzyska się pożądaną miękkość kotleta. Następnie odcisnąć nadmiar wody z kotleta i postępować jak z tradycyjnym kotletem - obtoczyć w rozrobionym zamienniku jajka i w bułce tartej. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Po ugotowaniu produkt zwieksza swoją masę o 2-3 razy.