Asafoetida jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni indyjskiej. Ma gumowatą konsystencję oraz charakterystyczny zapach zbliżony do cebuli lub czosnku. Po dodaniu przyprawy do potraw mocny zapach zanika, a pozostawia po sobie ciekawy aromat. Jest lekkostrawna, zalecana osobom z problemami z układem pokarmowym. Używana przez joginów, którzy unikają cebuli oraz czosnku. Dobrze pasuje do dań z roślin strączkowych.
Składniki: mąka ryżowa, guma arabska, asafoetida, kurkuma, mąka pszenna.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 297,5 kcal
Tłuszcz : 4,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,4 g
Węglowodany : 59,2 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : 18,4 g
Białko : 6,2 g
Sól : 0,1 g
Waga: 50g