Pyszny, wyraźnie pikantny (ale nie zabójczo) sos , który może stanowić bazę do wielu potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Jest to odmiana zielona, gdyż jego podstawę stanowią zielone papryczki chilli.
Najprostszy przepis, to rozpuścić nieco curry na patelni z olejem, dodać mleko kokosowe, a następnie tofu, seitan czy kotlety sojowe (czy inne zamienniki mięsa), warzywa i przyprawy. Podawać z ryżem.
Z pewnością można znaleźć w necie lub wymyślić jeszcze wiele przepysznych potraw z zielonym curry.
Składniki: świeże zielone papryczki chilli 33%, trawa cytrynowa, czosnek, szalotki, sól, galangal, kumin, nasiona kolendry.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 483 kJ/116 kcal
Tłuszcz : 6,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 4,3 g
Węglowodany : 10,0 g
w tym cukry : 5,4 g
Błonnik : - g
Białko : 2,7 g
Sól : 17,4 g
Waga: 50 g
Autor opinii:Krystyna Król