Żurawiny mają dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą.
Są bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2 i B6. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany.
Właściwości aseptyczne wynikające z obecności kwasu benzoesowego powodują nadzwyczajną zdolność przechowywania się owoców.
Owoce żurawiny zawierają tak wiele tak różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych.
Napoje żurawinowe gaszą pragnienie w gorączce i orzeźwiają. Picie soku żurawinowego zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę.
Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki. Przetwory z żurawiny należy polecić nadciśnieniowcom.
Żurawina jest konserwowana cukrem (dzięki czemu nie jest bardzo kwaśna, można ją jeść jako przekąskę).
Składniki: żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1495 kJ/353 kcal
Tłuszcz : 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,5 g
Węglowodany : 84 g
Cukry : 67 g
Błonnik : 0,0 g
Białko : 0,5 g
Sól : 0,01 g
Waga: 250g