Podczas gotowania mleka sojowego w dużym otwartym naczyniu, na wierzchu zbiera się białko sojowe tworząc gęsty kożuch. Jest on zbierany, a następnie suszony i występuje w formie płatów bądź patyków (tak, jak u nas :)) Jest używany w wegetariańskiej kuchni jako substytut mięsa (podobnego do kurczaka). Trzeba go namoczyć najlepiej w gorącej wodzie, a żeby był miękki, należy go krótko gotować. Jest też często smażony, żeby uzyskał chrupiącą konsystencję.
Składniki:
soja 92,8%, woda 7,2%, konserwant: pirosiarczyn sodu (E223)
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 1474 kJ/348 kcal
Tłuszcz : 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany : 63 g
w tym cukry : 8,6 g
Błonnik : - g
Białko : 20 g
Sól : 0,01 g
Przechowywać w suchym miejscu z dala od źródeł ciepła.
Wyprodukowano w Chinach.
Waga: 200 g