Smalczyk wege z grzybami bezgl. 160g Primavika
Roślinna wersja smalczyku to kulinarny hit nie tylko wśród wegan i wegetarian. Charakterystyczny smak, który pamiętamy sprzed lat, ale w wersji całkowicie bezmięsnej i dzięki temu dużo zdrowszej. Smalczyk ma delikatnie grzybowy smak.
Bazą dla tego smarowidła jest olej rzepakowy, zawierający wiele cennych dla organizmu składników. Wśród nich są między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe – omega-6 oraz omega-3 w korzystnej, zalecanej przez dietetyków proporcji. Wpływają one pozytywnie na pracę serca i układu krwionośnego, a także na nasz wzrok, regulują też gospodarkę tłuszczową w organizmie. Na tym dobroci zawarte w oleju rzepakowym się nie kończą, bo znajdziemy w nim również kwas oleinowy, przyczyniający się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Olej rzepakowy powstaje z – jak sama nazwa wskazuje – nasion rzepaku, nazywanego złotem polskich pól. Sam olej rzepakowy często określany jest z kolei oliwą północy.
Smalczyk leśny Primavika będzie smakował genialnie ze świeżym pieczywem, krakersami i innymi chrupiącymi przekąskami. Świetnie sprawdzi się również do okraszania różnych potraw, na przykład pierogów.
Produkt bezglutenowy.
Składniki:
nieutwardzone tłuszcze roślinne w zmiennej proporcji 64% (shea, olej rzepakowy, kokosowy), cebula, teksturowane białko sojowe, grzyby suszone 1,78% (podgrzybek suszony 1,4%, pieczarka suszona 0,38%), sól morska, karmelizowana cebula, przyprawy, przyprawy ziołowe.
Produkt może zawierać seler i gorczycę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g:
Wartość energetyczna 2495 kJ / 606 kcal,
Tłuszcze 65 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g,
Węglowodany 3,1 g w tym cukry 1,8 g,
Błonnik 1,0 g,
Białko 2,6 g,
Sól 1,3 g