Smalczyk wege bezgl. 160g Primavika
Jednym z głównych składników smalczyku jest olej rzepakowy, który charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pełnią one znaczącą rolę w profilaktyce m.in.: chorób układu krążenia, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca czy chorób nowotworowych. Natomiast cebulka, którą także znajdziecie w smalczyku zawiera cenny związek antyoksydacyjny jakim jest kwercetyna. Jej działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników, których nadmiar sprzyja powstawaniu m.in. stanów zapalnych. Ale to nie wszystko, w smalczyku Primavika występują także witaminy z grupy B, witaminę E, oraz witaminę C, która szczególnie przyda się w okresie jesienno-zimowym. Olej rzepakowy, jeden z głównych składników smalczyku używany jest od wieków jako produkt jadalny i nośnik energii.
Smalczyk idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz ogórkiem kiszonym. Można go stosować także jako zamiennik masła czy okrasę do młodych ziemniaków lub pierogów.
Produkt bezglutenowy.
Składniki:
cebula, olej rzepakowy, tłuszcze roślinne (shea, kokosowy), teksturowane białko sojowe, karmelizowana cebula, sól morska, przyprawy.
*-wyłącznie cebula
Produkt może zawierać seler, sezam, gorczycę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g:
Wartość energetyczna 1944 kJ / 472 kcal,
Tłuszcze 49 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17 g,
Węglowodany 4,3 g w tym cukry 3,3 g,
Błonnik 1,3 g,
Białko 2,3 g,
Sól 1,3 g