Tradycyjna czeska potrawa w wydaniu wegańskim
Duże seitanowe polędwiczki w jasnym, aromatycznym sosie, zupełnie jak śmietanowym. Całe danie wystarczy jedynie podgrzać, jest idealne do ziemniaków i świeżej sałaty. Dla amatorów ostrzejszych smaków do sosu polecałbym dodanie odrobinę chrzanu lub większej ilości świeżo startego czarnego pieprzu.
Słoik można również zabierać na wakacyjne wyjazdy, ponieważ zawartość smakuje także świetnie na zimno z chlebem.
Składniki: seitan (mąka pszenna), marchew, seler, cebula, pietruszka, soja, płatki owsiane, olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia, sos sojowy shoyu, przyprawy korzenne, morska sól.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 295 kJ/70 kcal
Tłuszcz : 1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,3 g
Węglowodany : 6,1 g
w tym cukry : 1,6 g
Błonnik : - g
Białko : 7,1 g
Sól : 0,9 g
Waga: 670ml
Po otwarciu trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 2 dni.
Ponieważ polędwiczki są przepyszne i fantastycznie prezentują się na talerzu, a widok słoika nie odzwierciedla tego w żadnej mierze, dodajemy fotografie z obiadem na talerzu :D