Pyszna, pikantna pasta (najłagodniejsza), która może stanowić bazę do wielu potraw inspirowanych kuchnią azjatycką.
Najprostszy przepis, to rozpuścić nieco curry na patelni z olejem, dodać mleko kokosowe, a następnie tofu, seitan czy kotlety sojowe (czy inne zamienniki mięsa), warzywa i przyprawy. Podawać z ryżem.
Z pewnością można znaleźć w necie lub wymyślić jeszcze wiele przepysznych potraw z żółtym curry.
Składniki:
suszone czerwone papryczki chilli 20%, szalotki, czosnek, sól, trawa cytrynowa, galangal, kurkuma, kmin w proszku, kolendra, cynamon, buława
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 568 kJ/136 kcal
Tłuszcz : 4,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,6 g
Węglowodany : 15 g
w tym cukry : 5,0 g
Włókno : 9,3 g
Białko : 3,6 g
Sól : 11,3 g
Waga: 50 g