Pyszna, wyraźnie pikantna (ale nie zabójczo) pasta , która może stanowić bazę do wielu potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Jest to odmiana czerwona, gdyż podstawę stanowią czerwone papryczki chilli.
Najprostszy przepis, to rozpuścić nieco curry na patelni z olejem, dodać mleko kokosowe, a następnie tofu, seitan czy kotlety sojowe (czy inne zamienniki mięsa), warzywa i przyprawy. Podawać z ryżem.
Z pewnością można znaleźć w necie lub wymyślić jeszcze wiele przepysznych potraw z czerwonym curry.
Składniki:
suszone czerwone papryczki chilli 28%, trawa cytrynowa, czosnek, szalotki, sól, skórka z limonki Kaffir, galangal, przyprawy (nasiona kolendry, mielony kumin).
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 509 kJ/122 kcal
Tłuszcz : 5,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,8 g
Węglowodany : 10 g
w tym cukry : 4,0 g
Włókno : 9,1 g
Białko : 3,9 g
Sól : 11,7 g
Waga:50g