Mieszanka do wypieku ciasta korzennego bezgl. 300g CELIKO
SKŁADNIKI
cukier, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, błonnik kakaowy, cynamon, difosforany: regulator kwasowości; węglany sodu: substancja spulchniająca; aromat, sól, guma ksantanowa: substancja zagęszczająca.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
**** Ciasto marchewkowe z kremem
Przygotować do ciasta
- 1 opakowanie koncentratu ciasta
- zamiennik 2 jaj (np. MyEgg 100ml)
- 130 ml oleju
- 50 ml wody/napoju sojowego
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach
Przygotować do kremu
- 400 ml śmietanki słodkiej np. Rama Crema, Schlagfix, Flora
- 250 g serka mascarpone np. Schlafix
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie ciasta:
- Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać zamiennik jajka, wodę lub napój sojowy i olej. Całość wyrabiać mikserem ok. 3 minut, dodać marchewkę i wymieszać łopatką lub łyżką
- Masę wylać do foremki 20 x 20 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i piec ok. 60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić na kratce.
Wykonanie kremu:
- Śmietankę zmiksować z mascarpone na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać
- Ciasto przeciąć, warstwy posmarować kremem i złożyć, ewentualnie udekorować.
**** Ciasto z jabłkami i orzechami
Przygotować do ciasta z jabłkiem i orzechami
- 1 opakowanie koncentratu ciasta
- zamiennik 2 jaj (np. MyEgg 100ml)
- 100 ml oleju
- 50 ml wody/napoju sojowego
- 500 g jabłka pokrojonego w kostkę (10 x 10 mm)
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów
Wykonanie:
- Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać zamiennik jajka, wodę lub napój i olej. Całość wyrabiać mikserem ok. 3 minut. Dodać jabłka, ORZECHY i wymieszać
- Masę wylać do foremki 20 x 20 cm
- Wstawić ciasto do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i piec ok. 60 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g koncentratu ciasta
Wartość energetyczna: 1540 kJ/363 kcal
Tłuszcz: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 86 g
w tym cukry: 33 g
Błonnik: 1,2 g
Białko: 3,1 g
Sól: 1,1 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SOJĘ, MLEKO i ich produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.