Mąka z tapioki lub skrobia z tapioki może być używana do pieczenia lub gotowania- używana jako zagęstnik. Skrobia z tapioki jest znana ze swojego naturalnie słodkiego, zdrowego smaku. Może nadać wypiekom odpowiednią strukturę i ma wiele zastosowań, jeśli chodzi o wypieki bezglutenowe.
Tapioka to skrobia pozyskiwana ze zmielonego korzenia manioku, przydatna w gotowaniu i pieczeniu. Można jej używać podczas zwykłego pieczenia i pieczenia ciast, ale można ją również stosować do zagęszczania zup, gulaszy i sosów zamiast skrobi kukurydzianej. Jest naturalnie bogata w skrobię, niskokaloryczna, niskotłuszczowa, niskosodowa, a do tego jest wegańska! Odpowiednia dla osob na diecie niskobiałkowej.
Te przepisy z mąki z tapioki są bezglutenowe i przyjazne dla paleo!
Nie uwierzysz, jak wszechstronne zastosowanie ma tapioka - od tortilli, przez ciasto na pizzę, po ciasteczka i ciasteczka brownies.
Chlebek bananowy, ciasteczka, churros - to wszystko brzmi niesamowicie, ale jeśli masz nietolerancję glutenu, musisz ich unikać za wszelką cenę.
Ale z tapioką nic nie jest niemożliwe.
Tapioka, produkt pochodzący z manioku, to drobno sproszkowana substancja stosowana głównie w Ameryce Południowej jako zamiennik mąki.
Można nią zagęszczać zupy i gulasze, piec ciasteczka i ciasta, a także używać jako panierki do smażonych w głębokim tłuszczu przysmaków.
Tapioka jest także kluczowym składnikiem boba!
Oto kilka ciekawych zastosowań mąki z manioku:
Bezglutenowa Tortilla - Te tortille są nie tylko bezglutenowe, ale i łatwe do zrobienia. Wymagają tylko dwóch składników i powstają w ciągu zaledwie 15 minut.
Bezglutenowe naleśniki- cieńkie i puszyste
Ciasto do pizzy-tak samo chrupiące i kryche jak jego oryginalna wersja!
Słodkie wypieki, ciasta- dodatke mąki z tapioki sprawi, że ciasto bedzie idealnie miekkie i dużej utrzyma swieżość.W sklepach dostępnr sa także gotowe produkry z tapioki takie jak chipsy, słone przekąski czy słodycze.
Uwaga: Ten produkt nie zawiera składników zawierających gluten, ale jest pakowany w zakładzie, który przetwarza produkty zawierające gluten.
Składniki: tapioka, woda
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 1479 kJ/ 348 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone :0 g
Węglowodany : 87 g
w tym cukry : 0 g
Błonnik : 0 g
Białko : 0 g
Sól : 0,03 g
Waga: 400 g