Mąka została wykonana z ryżu kleistego. Ta odmiana jest bardzo powszechna w Azji, obejmuje około 85% całkowitej produkcji ryżu w Laosie. Używana jest jako zagęszczacz do sosów oraz substancja wiążąca w wypiekach. Mąka ryżowa kleista jest znana z tego, iż wykonane z niej produkty nadają się do mrożenia i chłodzenia, gdyż po rozmrożeniu nie pękają i nie rozpadają się.
Mąka jest bardzo powszechnie wykorzystywana w Azji do produkcji ciast i słodycz, gdyż uzyskuje się dzięki niej bardzo elastyczne i wytrzymałe ciasto. Jako mąka bezglutenowa zyskuje popularność w zachodnim świecie.
Ryż kleisty jest gatunkiem różniącym się od większości znanych i powszechnie używanych w Polsce. Dzięki mutacji genetycznej i obecności amylopektyny wykazuje po ugotowaniu silne właściwości zlepiające. Dzięki temu może być dowolnie formowany, a ulepione z niego kształty nie rozpadają się i nie pękają. W krajach azjatyckich bywa nazywany słodkim ryżem, bo służy jako podstawa wyrobu słodyczy. Jednak zarówno pełne ziarna, jak i mąka z ryżu kleistego nadają się równie dobrze do dań słodkich, jak wytrawnych. Sprawdza się także jako zagęszczacz zup, sosów i przetworów.
Bezglutenowa i lekkostrawna mąka z ryżu kleistego jest bezpieczna dla osób z celiakią i może być stosowana nawet w żywieniu małych dzieci. Nie zawiera cholesterolu, charakteryzuje ją, natomiast, duża ilość błonnika, jest też bogata w fosfor, magnez i witaminy z grupy B. Można ją z powodzeniem stosować do produkcji deserów azjatyckich, ale także kisielu, legumin, pieczenia ciast i ciasteczek, a także makaronu ryżowego.
Drobna, gładka konsystencja sprawia, że potrawy przygotowane z użyciem mąki z ryżu kleistego charakteryzują się delikatnością i subtelną konsystencją. Jak na przykład pączki z batatów i mąki z ryżu kleistego, które można z powodzeniem przygotować w domu.
Potrzebne będą:
350 g ugotowanych batatów bez skórki
300 g mąki z ryżu kleistego
45 g mąki innej bezglutenowej
1/2 łyżeczki kamienia winnego
1/2 łyżeczki soli
60 g cukru
łyżeczka cynamonu
pół szklanki gorącego mleka roślinnego
olej roślinny do smażenia
Bataty należy rozgnieść na purée i wymieszać z mąką z ryżu kleistego i bezglutenową. Dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać aż powstaną grudki / kulki, przypominające kruszonkę. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas wyrabiając ciasto, aż osiągnie konsystencję miękkiej plasteliny. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Na rozgrzany głęboki olej wkładać gotowe kulki z ciasta i smażyć kilka minut, aż osiągną z każdej strony apetyczny, złoty kolor. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, ostudzić nieco i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Bezglutenowa, słodka przekąska gotowa.
Składniki: ryż kleisty (glutinous), woda
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 1484 kJ/ 349 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany : 81 g
w tym cukry :0 g
Błonnik : 0 g
Białko : 6,3 g
Sól : 0 g
Waga: 400 g
Kraj pochodzeniaTajlandia
Przechowywanie: w suchym i ciemnym miejscu.