Do darmowej dostawy brakuje
Odbiór osobisty

Mąka z ryżu kleistego 400g Cock Brand

(0) opinii
084909000781

Mąka z ryżu kleistego bezglutenowa 400g Cock Brand

8,69
Opis produktu

Mąka została wykonana z ryżu kleistego. Ta odmiana jest bardzo powszechna w Azji, obejmuje około 85% całkowitej produkcji ryżu w Laosie. Używana jest jako zagęszczacz do sosów oraz substancja wiążąca w wypiekach. Mąka ryżowa kleista jest znana z tego, iż wykonane z niej produkty nadają się do mrożenia i chłodzenia, gdyż po rozmrożeniu nie pękają i nie rozpadają się.
Mąka jest bardzo powszechnie wykorzystywana w Azji do produkcji ciast i słodycz, gdyż uzyskuje się dzięki niej bardzo elastyczne i wytrzymałe ciasto. Jako mąka bezglutenowa zyskuje popularność w zachodnim świecie.


Ryż kleisty jest gatunkiem różniącym się od większości znanych i powszechnie używanych w Polsce. Dzięki mutacji genetycznej i obecności amylopektyny wykazuje po ugotowaniu silne właściwości zlepiające. Dzięki temu może być dowolnie formowany, a ulepione  z niego kształty nie rozpadają się i nie pękają. W krajach azjatyckich bywa nazywany słodkim ryżem, bo służy jako podstawa wyrobu słodyczy. Jednak zarówno pełne ziarna, jak i  mąka z ryżu kleistego nadają się równie dobrze do dań słodkich, jak wytrawnych.  Sprawdza się także jako zagęszczacz zup, sosów i przetworów. 
Bezglutenowa i lekkostrawna mąka  z ryżu kleistego jest bezpieczna dla osób z celiakią i może być stosowana nawet w żywieniu małych dzieci. Nie zawiera cholesterolu, charakteryzuje ją, natomiast, duża ilość błonnika, jest też bogata w fosfor, magnez i witaminy z grupy B. Można ją z powodzeniem stosować do produkcji deserów azjatyckich, ale także kisielu, legumin, pieczenia ciast i ciasteczek, a także makaronu ryżowego.
Drobna, gładka konsystencja sprawia, że potrawy przygotowane z użyciem mąki z ryżu kleistego  charakteryzują się delikatnością i subtelną konsystencją. Jak na przykład pączki z batatów i mąki z ryżu kleistego, które można z powodzeniem przygotować w domu.
Potrzebne będą: 
350 g ugotowanych batatów bez skórki
300 g mąki z ryżu kleistego
45 g mąki  innej bezglutenowej
1/2 łyżeczki kamienia winnego
1/2 łyżeczki soli
60 g cukru
łyżeczka cynamonu
pół szklanki gorącego mleka roślinnego
olej roślinny do smażenia
Bataty należy rozgnieść na purée i wymieszać z mąką z ryżu kleistego i bezglutenową. Dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać aż powstaną grudki / kulki, przypominające kruszonkę. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas wyrabiając ciasto, aż osiągnie konsystencję miękkiej plasteliny. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Na  rozgrzany głęboki olej wkładać gotowe kulki z ciasta i smażyć kilka minut, aż osiągną z każdej strony apetyczny, złoty kolor. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, ostudzić nieco i obtoczyć w cukrze z cynamonem.  Bezglutenowa, słodka przekąska gotowa. 
 
 

Składniki: ryż kleisty (glutinous), woda

 

Wartość odżywcza (na 100 g produktu):

Energia : 1484 kJ/ 349 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany : 81 g
w tym cukry :0 g
Błonnik : 0 g
Białko : 6,3 g
Sól : 0 g


 Waga: 400 g

Kraj pochodzeniaTajlandia


Przechowywanie: w suchym i ciemnym miejscu.

Cechy produktu
Bezglutenowy TAK
Inni klienci kupili również
Tofu wędzone 180g Lunter
Tofu wędzone 180g Lunter
6,49
Nowość
Tofu naturalne 180g Lunter

Tofu naturalne marki Lunter może być składnikiem zarówno pikantnych jak i słodkich dań.

Tofu naturalne 180g Lunter
5,99
Nowość
Powiadom o dostępności

Na podany adres e-mail zostanie wysłane powiadomienie, gdy produkt będzie dostępny w naszym magazynie

Mąka z ryżu kleistego 400g Cock Brand
Mąka z ryżu kleistego 400g Cock Brand
Zapis do newslettera