Naturalny cukier pozyskiwany głównie z drzewa brzozowego, produkowany w Finlandii. Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z bardzo niewielkim udziałem insuliny, dzięki czemu indeks glikemiczny tego cukru jest wielokrotnie niższy od innych (sacharozy, glukozy, laktozy). Z tego względu jest polecany diabetykom.
Zawiera prawie dwukrotnie mniej kalorii, więc może być polecany osobom otyłym oraz być składnikiem wielu diet.
Posiada wiele właściwości zdrowotnych, w tym ułatwia przyswajanie wapnia, mineralizację szkliwa zębowego, spowalnia procesy próchnicze oraz choroby dziąseł. Ma właściwości zwalczające niekorzystne szkodliwe bakterie, pleśnie i drożdżaki np. candidę. Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy jego dawkę dobową zwiększać stopniowo. Najlepiej zacząć od 1/2 łyżeczki.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Produkt nie zawiera żadnych dodatków.
Składniki: 100% ksylitol (substancja słodząca)
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 1008 kJ/240 kcal
Tłuszcz : 0 g
Węglowodany : 100 g
Białko : 0 g
Waga: 500 g